Ben je benieuwd naar jouw Body Mass Index (BMI) of naar het BMI van je kind? Je BMI bereken je eenvoudig met onze BMI calculator, zonder dat je deze zelf hoeft uit te rekenen. Verder vertellen we je wat de BMI is, welke BMI-waarden er zijn en hoe je jouw BMI-score kunt interpreteren.
Onze BMI-calculator maakt het heel eenvoudig om jouw BMI uit te rekenen! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is je gewicht en je lengte.
Gebruik de slider om jouw lengte en gewicht aan te geven, daarna zie je gelijk wat jouw BMI is.
BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Maar wat betekent BMI eigenlijk? De BMI is een getal dat de verhouding tussen je gewicht en je lengte weergeeft. Dit getal wordt gebruikt om in te schatten of je een gezond lichaamsgewicht hebt.
De BMI wordt gebruikt voor mannen, vrouwen en kinderen tussen de 2 en 70 jaar. Hoewel iedereen zijn of haar BMI-waarde kan berekenen, is het vooral nuttig voor mensen met een gemiddelde bouw. Dat komt omdat BMI geen rekening houdt met iemands vorm, maar enkel met lengte en gewicht. Zo hebben lange mensen bijvoorbeeld relatief lange benen, maar dat verschil zie je niet in de BMI-waarde.
Wist je dat je zelf ook eenvoudig je BMI-waarde kan uitrekenen? Om jouw eigen BMI te checken, heb je alleen je lengte en je gewicht (in kilogram) nodig. Je deelt je gewicht in kilo’s door je lengte in meters x je lengte in meters. Als je 1,77 meter lang bent en 69 kilo weegt, is je BMI dus 69 : (1,77 x 1,77) = 22.024.
Met de BMI-waarde kun je inschatten of jouw gewicht gezond is of dat je te veel (of juist te weinig) weegt. Binnen de BMI-meting spreek je van een gezond gewicht als de waarde tussen de 18 en 25 is. Dan is je lichaamslengte in verhouding met je gewicht.
Een te hoge BMI (overgewicht) verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en kan de werking van je immuunsysteem verminderen. Maar een te lage BMI (ondergewicht) brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee¹. Zo is er een grote kans dat je te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Zo kan jouw lichaam op termijn spierweefsel gaan afbreken³.
De BMI is slechts een van de indicaties of je lichamelijk gezond bent. Ter aanvulling kun je jouw spier- en vetmassa (laten) meten. Sommige topsporters, denk bijvoorbeeld aan boksers, wegen relatief veel vanwege hun spiermassa, terwijl ze lichamelijk in goede conditie zijn.
Bij het berekenen van de vetmassa is het bovendien ook belangrijk waar in het lichaam het meeste vet zich bevindt. Zo brengt visceraal vet, vet dat rond de organen zit, meer gezondheidsrisico's met zich mee dan vet dat bijvoorbeeld rond de heupen of dijen zit.
Een gezonde BMI-score ligt voor volwassenen tussen de 18 en 25. In onderstaande tabel zie je bij welke BMI-waarden er sprake is van ondergewicht, overgewicht en obesitas.
BMI Gewicht
<18,5 ondergewicht
18,5- 24,9 gezond gewicht
25-29,9 iets te zwaar
>30 te zwaar
Met een BMI-meting voor je kind kun je inschatten of jouw kind een gezond gewicht heeft. Maar omdat kinderen nog volop in de groei zijn, moet je hier niet te veel waarde aan hechten. Hoe zit dat?
Een kind kan tijdens een groeispurt een andere lichaamssamenstelling krijgen. Daarnaast is de BMI-grens voor kinderen afhankelijk van hun leeftijd en geslacht. Het gewicht, de spiermassa en de vetmassa ontwikkelen zich op een ander tempo.
Heb je de BMI voor je kind berekend en vrees je dat hij of zij geen gezond gewicht heeft? Ga dan samen naar het consultatiebureau of naar de huisarts om dit te bespreken. Mocht er inderdaad sprake zijn van over- of ondergewicht, dan kan je worden doorverwezen naar een kinderdiëtist.
De BMI-waarden zijn voor mannen en vrouwen gelijk, maar je kunt de waarden wel op een andere manier interpreteren. Dat komt omdat mannen en vrouwen een andere lichaamssamenstelling hebben; vrouwen hebben van nature meer vet³. Een beetje vet is gezond, maar te veel vet kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Daarom is het verstandig om niet alleen je BMI, maar ook je buikomtrek te meten. Met name rondom je taille, waar buikvet zich op kan hopen.
Daar waar vrouwen vaak van nature meer vet hebben, hebben mannen relatief meer spiermassa³. En omdat spieren zwaarder wegen dan vet, kan het best zijn dat jouw BMI hoog uitvalt zonder dat je daadwerkelijk overgewicht hebt. Sport jij regelmatig? Dan kan het meten van jouw vetpercentage, bijvoorbeeld met een huidplooimeting, een beter beeld geven van jouw gezondheid.
Een BMI-waarde kan een goede indicatie geven of je een gezond gewicht hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je lekker in je vel zit en en dat je goed voor je lichaam en geest zorgt. Dat draagt in grote mate bij aan je gezondheid en welzijn! Vind je jouw BMI te hoog en zou je graag willen afvallen? Wellicht helpen deze tips om gezond en snel af te vallen jou op weg.
¹ Seidell, C.J., Verschuren, M.M.W, van Leer, E.M. et al. Overweight, Underweight, and Mortality. A Prospective Study of 48287 Men and Women. Geraadpleegd via: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/621903
² Walston, J.D. Sarcopenia in older adults. Geraardpleegd via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4066461/
³ Gezondheidsnet: 4 feiten over lichaamsvet, alles over je vetpercentage. Geraadpleegd via: https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/4-feiten-over-lichaamsvet#:~:text=Vrouwen%20hebben%20van%20 nature%20een,5%20%E2%80%93%2018%2C75%20kilogram.