Wist je dat de mug het meest dodelijke dier ter wereld is? Bovendien is hij (bijna) overal te vinden. Alleen al in Nederland leven zo’n 30 soorten steekmuggen die voor een muggenbult kunnen zorgen. Vaak jeukt zo’n beet ook ontzettend! Maar dat is niet het enige vervelende aan muggen: ze kunnen namelijk ziektekiemen met zich meedragen. Reden genoeg dus om muggen te verjagen en te bestrijden. Lees snel verder voor uiteenlopende tips tegen muggen.
Voor de meeste muggensoorten geldt: in de warme maanden van het jaar. Als het 15 graden of warmer is, ontpoppen de eitjes van de mug en vliegen ze uit. Vervolgens zijn ze vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief. Dat komt omdat de lucht dan vochtig is. Dat is voor een vrouwtjesmug de ideale omstandigheid om haar eitjes te leggen. Daarom worden de meeste muggen actief bij schemering en zoemen ze je ‘s nachts regelmatig wakker.
Sommige muggen zijn overdag actief. Dat geldt bijvoorbeeld voor de knut, een mug die in waterrijke en moerassige gebieden in Europa leeft. Ook tropische muggensoorten, zoals de tijgermug, zijn overdag actief. In de gebieden waar zij leven, zoals Zuidoost-Azië, is het klimaat overdag vochtig genoeg om hun eitjes te kunnen leggen.
Soms lijkt het wel of de mug je alleen maar wil irriteren, maar muggen steken wel degelijk met een doel. Een vrouwtjesmug steekt mensen om zich voort te kunnen planten. Met haar angel slurpt ze wat bloed op, waarin diverse voedingsstoffen zitten, zoals proteïnen. Deze voedingsstoffen heeft de mug nodig om haar eitjes te produceren en te ontwikkelen. Een mannetjesmug zal je niet steken.