Ook dopaminerijke activiteiten bewust pauzeren zou je hersenen rust kunnen geven. Zoiets noemen we ook wel een ‘dopamine detox’, iets wat de laatste jaren steeds populairder wordt.
Het werd in 2019 geïntroduceerd door psycholoog Cameron Sepah met als doel problematisch of impulsief gedrag, zoals emotie-eten of overmatig internetgebruik. Dit doe je door tijdelijk te stoppen met activiteiten die veel dopamine-afgifte veroorzaken, zoals:
- Social media.
- Gamen.
- Fastfood.
- Snoep.
- Bingewatchen.
- Gokken.
- Porno kijken.
Dit zou ons minder afhankelijk maken van dergelijke stimuli voor geluk. Het concept van zo’n detox wordt echter vaak verkeerd begrepen en het idee dat je van dopmaine kan ‘detoxen’ is zelfs misleidend. Zoals hierboven beschreven, is dopamine namelijk een essentiële neurotransmitter die een cruciale rol speelt in ons dagelijks functioneren. Het verminderen van dopamine in het lichaam is dan ook niet haalbaar en niet de bedoeling.
In werkelijkheid komt het neer op het aanpassen van gedragspatronen en het ontwikkelen van gezondere gewoonten. Het oorspronkelijke doel van een dopamine detox is dus niet om je dopamineproductie letterlijk te ‘resetten’, want dat kan fysiologisch simpelweg niet. Het doel is eerder om je gedragspatronen te doorbreken en je relatie met belonende prikkels te verbeteren.
Het uiteindelijke doel van een dopaminedetox is om minder gedomineerd te worden door ongezonde stimuli die ons dagelijks leven beïnvloeden. Door onszelf toe te staan om verveling of eenzaamheid te ervaren en plezier te vinden in eenvoudigere activiteiten, kunnen we negatief, verslavend gedrag beter beheersen.