De laatste jaren zit er een stijgende lijn in mentale klachten onder jongeren. Deze klachten kunnen zich uiten in gevoelens van somberheid, angst, eenzaamheid of zelfs depressie. Volgens onderzoek van UNICEF heeft één op de zeven jongeren tussen de 10 en 19 jaar wereldwijd te maken met een vorm van mentale problematiek.
6
Een van de oorzaken is de constante blootstelling aan sociale media. Dit kan het risico op een negatief zelfbeeld en sociale vergelijkingen vergroten. Jongeren voelen vaak de druk om te voldoen aan onrealistische standaarden die worden gepresenteerd via deze platforms. Andere oorzaken van mentale klachten onder jongeren zijn de continue prikkels en dus een constante dopaminerush, overmatig schermgebruik, externe maatschappelijke druk, zoals de verwachting van ouders en isolatie tijdens de covidperiode.
Preventieve maatregelen zoals betere educatie over mentale gezondheid en het versterken van veerkracht zijn essentieel om deze groeiende problematiek aan te pakken. Hoewel er in het verleden vaak weinig ruimte was voor open gesprekken over mentale gezondheid binnen gezinnen en scholen, lijkt hier de laatste jaren een positieve verandering in te komen. Toch blijft het voor sommige jongeren lastig om hulp te zoeken, bijvoorbeeld uit angst voor stigma of omdat ze niet goed weten waar ze terechtkunnen.