Het histaminearm dieet, ook wel histaminedieet en het anti histamine dieet genoemd, kan worden gevolgd om klachten te verminderen die veroorzaakt worden door een histamine-intolerantie. Veel voorkomende klachten zijn: hooikoortsklachten, huidklachten, darmklachten, maagpijn en slapeloosheid. Een histamine-intolerantie komt naar schatting bij 1% van de bevolking voor, ontwikkelt zich voor 80% op latere leeftijd en komt het vaakst bij vrouwen voor. In het artikel over histamine-intolerantie lees je daar meer over. Wil je weten waar histamine in zit en wat histamine verlagende voeding is? Lees dan snel verder!
Histamine is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en zit in voeding. Deze zogenaamde ‘biogene amine’ speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van maagzuur, het immuunsysteem en als neurotransmitter (hersenhormoon). Het heeft dus ook invloed op hoe jij je voelt.
Histamine wordt opgeslagen in mestcellen. Dit zijn witte bloedcellen die op plaatsen in het lichaam zitten die in contact staan met de buitenwereld, zoals de longen en het spijsverteringskanaal. Bij een infectie en allergie komt histamine vrij en versterkt het de lokale immuunreactie. Bij voedingsmiddelen ontstaat histamine door rijping, fermentatie of bederving. Voor onbewerkte voeding geldt: hoe ouder een product is, hoe meer histamine het bevat.
Histamine is vooral bekend vanwege zijn rol bij allergische reacties. Bij een allergische reactie wordt histamine vrijgegeven door bepaalde cellen in het lichaam, waaronder mestcellen. Bij een histamine-intolerantie kan histamine onvoldoende afgebroken worden door het lichaam, omdat er een tekort is aan het enzym DAO (diamineoxidase of histaminase).
Je kunt er wel een bepaalde hoeveelheid van verdragen, maar als je over een ‘drempelwaarde’ heen gaat, krijg je klachten, zoals zwellingen, roodheid, jeuk, slijmproductie en vernauwing van de luchtwegen. Deze drempelwaarde is individueel verschillend en hier kun je onder begeleiding van een diëtist achter komen. Naast allergische reacties kan histamine ook betrokken zijn bij ontstekingsprocessen, maagzweren en neurologische aandoeningen.
Een histaminearm dieet kan worden gevolgd door mensen die gevoelig zijn voor histamine en daardoor klachten ervaren. Bij een histaminearm dieet vermijd je voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en die histamine vrijmaken. Dit kan helpen om klachten te verminderen en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.
Bij een histaminearm dieet worden voedingsmiddelen vermeden die van nature veel histamine bevatten of die histaminevrijmaking in het lichaam stimuleren. In de praktijk zijn dit vooral niet-verse, gegiste of gerijpte producten en voedingsmiddelen met toegevoegde stoffen.
Hieronder vind je een lijstje met welke voedingsmiddelen je niet mag eten bij het histaminearm dieet:
Bij een histaminearm dieet is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die weinig histamine bevatten of de vrijmaking van histamine in het lichaam niet stimuleren. Dit zijn veelal verse, onbewerkte producten en zelfbereide maaltijden met de juiste ingrediënten.
Hieronder vind je een lijstje met voedingsmiddelen wat je wél kunt eten bij het histaminearm dieet:
Ontbijt: schaaltje ongezoete kokos/amandel/yoghurt met twee handjes blauwe bessen, bramen, peer en drie handjes havermout naturel.
Lunch: twee volkoren boterhammen met roomboter, hüttenkäse, mozzarella, verse roomkaas, verse kipfilet (tip: vries per plak in) of zelfgemaakte hummus, eventueel met sla en wortelen. Voeg voor extra eiwitten en verzadiging wat gekookte of gebakken ei toe (alleen het eigeel!).
Avondeten: onbewerkte verse kalkoenfilet, diepvrieszalm of ongekruide tofu, gebakken in olijfolie, kokosolie of roomboter met zilvervliesrijst of quinoa, Chinese kool, diepvriesdoperwten, pompoen en kruiden als peper, knoflook, oregano, rozemarijn en bonenkruid.
Heb je meer inspiratie nodig? Bestel dan het histaminebeperkt dieet basisboek.
Het kan zeker in het begin een hele opgave zijn om dit dieet te volgen. Het herkennen van histaminearme producten is namelijk niet eenvoudig. Er staat geen logo voor histaminearm op, zoals vaak wel het geval is bij een lactose- of glutenvrij product. Om je op weg te helpen vind je hieronder 4 tips bij het volgen van het histaminearm dieet:
In dit artikel ben je te weten gekomen wat histamine is, hoe het werkt in het lichaam en wanneer je baat kunt hebben bij een histaminearm dieet. Daarbij heb je gelezen welke voeding je wel en niet kunt eten bij het histaminearm dieet en hoe je dit toepast in de praktijk. Zo heb je een beeld gekregen van wat het histamine dieet voorstelt. Het volgen van deze voedingswijze is niet makkelijk en je kunt snel voedingstekorten oplopen, wat weer klachten met zich mee kan brengen. Volg dit dieet daarom altijd onder begeleiding van een diëtist die hierin gespecialiseerd is.