Koekjes, sappen, desserts, maar ook van nature in fruit en groenten: suiker zit (verscholen) in veel voedingsmiddelen. Met z’n zoete smaak zorgt suiker ervoor dat het beloningscentrum in onze hersenen wordt gestimuleerd, wat een van de redenen is waarom het aan zoveel voeding is toegevoegd. Volgens sommige onderzoeken zou onze voorkeur voor suiker intussen zelfs in ons DNA geprogrammeerd zijn1, wat van suikervrij eten een extra grote uitdaging kan maken. En toch kan het! In dit artikel geven we je tips om te eten zonder suiker.
Wist je dat we elke dag gemiddeld zo’n 14 klontjes (56 gram) aan toegevoegde suikers binnenkrijgen? Per jaar is dat maar liefst ruim 20 kg aan toegevoegde suikers! Met een suikervrij dieet zorg je ervoor dat je geen toegevoegde suikers meer binnenkrijgt. Dat doe je door voeding met toegevoegde suikers te vermijden.
Sommige mensen kiezen er ook voor om natuurlijke suikers te beperken of te vermijden, maar dat maakt suikervrij eten meteen een stuk uitdagender.
Het effect van suiker op ons lichaam is in de wetenschap een controversieel topic. Volgens verschillende onderzoeksgegevens zou te veel suiker zowel direct (onder meer door verminderde insulinegevoeligheid) als indirect (onder meer door gewichtstoename) kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het ontbreekt echter aan langdurige, gecontroleerde, klinische dieetstudies om echte conclusies te trekken over de langdurige effecten van suiker in z’n verschillende vormen.2
Dat neemt niet weg dat suikervrij eten, en dan met name toegevoegde suikers vermijden, mogelijke voordelen kan hebben voor de gezondheid. Zo zou minder suiker binnenkrijgen onder meer kunnen zorgen voor:
Bovendien is het goed om te weten dat suikers niet essentieel zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld essentiële vetzuren en essentiële aminozuren. Dat wil zeggen dat je lichaam geen suikers nodig heeft om te overleven.
Helemaal geen suiker eten, is bijna niet mogelijk. Ook veel natuurlijke producten, die ons lichaam van essentiële vitamines en mineralen voorzien, bevatten namelijk van nature suikers. Denk dan bijvoorbeeld aan groenten, fruit en zuivel. Wat je wel makkelijker volledig kan vermijden, zijn toegevoegde suikers en voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan suiker, zoals bijvoorbeeld honing en agavesiroop. Zo kan je toch minder suiker eten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet meer dan 10% (ongeveer 50 gram) van je calorie-inname via toegevoegde suikers binnen te krijgen, met de bijkomende aanbeveling dat een verdere verlaging tot minder dan 5% (ongeveer 25 gram) aan toegevoegde suikers extra gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren.8
Helemaal suikervrij eten, is dus bijna niet mogelijk en niet aan te raden voor de algemene bevolking, maar je kan natuurlijk wel zoveel mogelijk suikervrij eten. Met onze tips kom je al een heel eind.
Onze 10 tips om minder suiker te eten:
Volledig suikervrij leven, hoeft niet meteen het doel te zijn, want suiker zit ook in veel gezonde, onbewerkte voedingsstoffen. Wat je via bovenstaande tips wel kan doen, is je inname aan toegevoegde suikers verminderen en zo minder suiker eten. Van gemiddeld 14 klontjes extra suiker per dag naar bijvoorbeeld de helft, kan al een groot verschil maken voor je gezondheid. Alle beetjes helpen.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.