Wat veroorzaakt vermoeidheid? Wat kun je er tegen doen en welke vitamines neem je als je moe bent?
Hoi, ik ben Jorn en in deze video vertel ik je alles over vermoeidheid en wat je hieraan kunt doen.
Wil je naar een specifiek hoofdstuk springen? Klik dan hieronder.
Je lag op tijd in bed, maar als je wakker wordt ben je alsnog moe. Er is niets aan de hand, maar toch reageer je alsof de wereld vergaat. Tegen lunchtijd ben je al overprikkeld en toe aan een power nap. Het zijn allemaal symptomen van vermoeidheid. Ook kun je je sneller ongeduldig voelen en heb je minder of juist meer eetlust.
Vermoeidheid is een normale reactie als gevolg van een lichamelijke of mentale inspanning. Toch kan het je soms overvallen. Zo kun je na een actieve dag fysieke vermoeidheid ervaren. En na een intensieve werkdag met veel prikkels kun je je mentaal vermoeid voelen.
Naast fysieke en mentale vermoeidheid spreken we ook nog over hormonale vermoeidheid. Dit type vermoeidheid treedt op wanneer je als vrouw menstrueert, hormoonschommelingen zijn dan de boosdoener.
De oplossing lijkt vaak simpel: een nachtje goed slapen en je bent er vanaf. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Laten we daarom iets dieper ingaan op een aantal oorzaken die bijdragen aan vermoeidheid, zodat je er de volgende keer hopelijk wat minder door wordt overvallen.
Ten eerste: stress. Wanneer je stress ervaart, kom je in een soort overlevingsmodus terecht doordat je lichaam als reactie op die stress zich als het ware voorbereid op een fight of flight situatie.
Dat merk je doordat je hartslag, bloeddruk en ademhaling omhoog gaan. Je lichaam maakt vervolgens stresshormonen, adrenaline en cortisol aan. Hierdoor raak je in een hoge staat van alertheid waardoor je sneller kunt reageren. Dat draagt zoals je zal begrijpen niet bij aan een rustig gevoel, zodat je lichaam in de ‘slaapstand’ kan komen.
Ten tweede voeding en alcohol
Wat je eet en drinkt, zeker vlak voordat je gaat slapen, kan de kwaliteit van je slaap erg beïnvloeden. Je lichaam reageert bijvoorbeeld op alcohol door het stresshormoon epinephrine aan te maken. Dit hormoon kun je vergelijken met adrenaline, wat dus voor energie en een hoge hartslag zorgt. Het gevolg daarvan is dat je vervolgens ‘s nachts wakker wordt, waardoor je slaap is verstoord.
Zo’n verstoring van je slaap zorgt voor vermoeidheid, omdat je de slaapfases die horen bij een goede nachtrust opbreekt. Wil je hier meer over weten? Klik dan op het i’tje rechtsboven en bekijk de video over beter slapen.
Naast alcohol hebben
- een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen
- en ongezond voedsel ook een negatieve invloed op je energielevel. Krijg je bijvoorbeeld veel suikers binnen, dan heeft dat een negatief effect op je bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Tot slot: Hormonale schommelingen.
Als vrouw kunnen hormonale processen tijdens de menstruatie de veroorzaker zijn van vermoeidheid. Je lichaam is dan hard aan het werk om die processen in goede banen te leiden en daarvoor heeft het energie nodig, waardoor je je vaak net voor én tijdens je menstruatie extra moe kan voelen.
Omdat vermoeidheid verschillende oorzaken kan hebben, zijn er ook meerdere manieren om het tegen te gaan.
In de basis wordt het dus veroorzaakt door mentale, fysieke of hormonale aspecten.
Vermoed je dat jouw vermoeidheid van mentale aard is? Ga na wat de stressoren zijn en onderneem actie. Manieren om je stress omlaag te brengen zijn sporten, meditatie, therapie etc. Wil je meer tips over omgang met stress, klik op het i’tje voor anti stress advies.
Heb je het idee dat jouw vermoeidheid komt door vooral veel fysieke inspanning? Probeer je slaapritme dan aan te passen. Dit type vermoeidheid is vaak tijdelijk van aard en zou goed te verhelpen moeten zijn met een goed slaapritme. Gemiddeld spreken we dan over zo’n 7-9 uur slaap over een zo lang mogelijke periode.
Weet je niet zeker wat jouw vermoeidheidsverschijnselen veroorzaakt? Maar komen ze met regelmaat terug? Dan kan het zijn dat jouw symptomen meer hormonaal van aard zijn. Het is aan te raden om dan advies te vragen van een huisarts, hormoonspecialist of orthomoleculair arts.
Een oplossing voor hormonale vermoeidheid kan gezonde voeding zijn. Omdat je lichaam hard aan het werk is, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende energie, bijvoorbeeld door eiwit- en ijzerrijk voedsel te eten zoals broccoli, peulvruchten of pinda’s.
Maak daarnaast gebruik van menstruatieproducten zoals maandverband of een cup om doorlekken ‘s nachts - en dus een onderbreking van je slaap - te voorkomen.
Nog een tip: Probeer gedurende de hele maand regelmatig te sporten of te bewegen. Beweging stimuleert de afgifte van endorfine in je brein, beter bekend als het ‘gelukshormoon’. Dat kan voor meer hormonale balans zorgen.
Verschillende oorzaken vragen dus om verschillende manieren om vermoeidheid tegen te gaan.
Over het algemeen geldt voor elk type vermoeidheid:
Zorg voor voldoende slaap, minder je alcoholgebruik, vermijd cafeïne in de avond en eet een gezond dieet met vezels, koolhydraten en proteïnen. Eet bijvoorbeeld kwark, yoghurt, groente, volkoren rijst, noten en fruit. Én drink voldoende want uitdroging verergert vermoeidheid.
Waarom? Een combinatie van dit soort gezonde en gevarieerde producten, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en energieafgifte, wat belangrijk is om vermoeidheid te voorkomen.
Goed, vermoeidheid kan dus worden veroorzaakt door fysieke, mentale of hormonale aspecten.
Maar er is ook nog zoiets als oververmoeidheid en chronische vermoeidheid. Deze typen vermoeidheid kunnen andere oorzaken hebben. Chronische ziekten kunnen bijvoorbeeld ook vermoeidheid veroorzaken.
Ten eerste: Oververmoeidheid, wat is het en hoe komt het?
Oververmoeidheid treedt op wanneer je vermoeidheidsklachten te lang negeert.
Langdurige periodes van stress, slaapgebrek of slaapstoornissen kunnen de boosdoener zijn. Eigenlijk geef je je lichaam en geest in zo’n geval dan te lang onvoldoende rust of slaap om te herstellen van dagelijkse inspanning. En dat kan tot fysieke en mentale uitputting leiden, of wel oververmoeidheid.
Wat merk je daar dan van? Je spieren doen pijn, je voelt je zwak, bent sneller ziek én je hebt last van concentratieproblemen. Ook tast het je alertheid en reactietijd aan, wat gevaarlijk kan zijn in bijvoorbeeld verkeerssituaties.
Oververmoeidheid heeft dus een serieuze impact op je leven. Niet alleen op je gezondheid, maar ook op de kwaliteit van je relaties, werkprestaties en je algemeen welzijn. Daarom is het belangrijk om vroegtijdige signalen van vermoeidheid te herkennen en te benoemen - tegen je partner of je collega’s - voordat het te laat is.
Naast oververmoeidheid bestaat er nog chronische vermoeidheid. Als je hier last van hebt dan is er vaak geen oorzaak aan te wijzen en zorgt voldoende slaap niet voor een verbetering. De vermoeidheid blijft dan alsnog de hele dag aanwezig.
Chronische vermoeidheid is een symptoom van de medische aandoening CVS: het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Een complexe aandoening met vaak onbekende oorzaken. Meestal heeft het te maken met verstoringen in je hormoonhuishouding en immuunsysteem. Wil je hier meer over weten? Benader dan je huisarts: hij of zij kan je er alles over vertellen.
Ben je de oorzaken van je vermoeidheid aan het aanpakken maar het voelt het alsof je nog wel wat ondersteuning kunt gebruiken?
Bepaalde vitamines en mineralen kunnen ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Je haalt ze uit gezonde en gevarieerde voeding. Omdat zo’n dieet niet voor iedereen vanzelfsprekend is, kun je jouw dieet aanvullen met supplementen.
Bijvoorbeeld met magnesium; een mineraal dat bijdraagt aan een normale energiestofwisseling. Voel je je moe en futloos, dan kun je een magnesiumtekort hebben.
Een ander belangrijk mineraal is ijzer. Door ijzer ontstaat er hemoglobine in je lichaam. Dit proces zorgt ervoor dat er zuurstof naar je longen en de rest van je lichaam wordt gebracht. Naast vermoeidheid kan je een ijzertekort herkennen aan een kortademig en duizelig gevoel.
Vitamine C ondersteunt de opname van ijzer in je bloed dus dat is mooi meegenomen en het helpt om vermoeidheid te verminderen.
Tot slot: Je kan een vitamine B12-supplement nemen als aanvullende voedingsstof voor je bloed en zenuwen. Je kunt je moe en duizelig voelen door een tekort aan vitamine B12.
Naast deze vitamines en mineralen, zijn er nog meer supplementen die je kunnen helpen om je energieniveau te ondersteunen. Lees er meer over op onze website door op het i’tje te klikken. Om te weten wat je echt nodig hebt, kun je bijvoorbeeld jouw ijzer- of vitamine B12 gehalte laten testen bij de huisarts. Zo weet je gerichter waar je behoefte ligt.
Met al deze tips kun jij stappen ondernemen om jezelf weer meer energie te geven en op te laden!
Wil je meer video’s zien over een gezonde levensstijl? Klik dan hier, of abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal. Bedankt voor het kijken en succes met opladen!