Ben jij klaar voor de meest depressieve dag van het jaar? Als je maandag 20 januari 2025 overleeft, kan je meteen ook de rest van het jaar aan, want die dag staat bekend als Blue Monday, ook wel ‘deprimaandag’ genoemd. Er is veel kritiek op Blue Monday omdat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor is. Blue Monday bestaat dus eigenlijk niet echt en leeft vooral in ons hoofd, maar dat wil niet zeggen dat we op deze dag niet wat extra aandacht mogen besteden aan mentale gezondheid. In dit artikel lees je alles over Blue Monday en hoe je ook op de "meest depressieve dag van het jaar" jouw stemming kan verbeteren.
Blue Monday werd in 2005 door de Britse psycholoog Cliff Arnall uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Hij bedacht een formule waarmee je kan berekenen op wat voor datum de meeste mensen neerslachtige gevoelens zouden hebben.
De formule ziet er als volgt uit:
W = maat voor het weer
D = hoeveelheid schulden
d = grootte van het salaris
T = aantal dagen na kerst
Q = aantal dagen na het falen van de goede voornemens
M = motivatieniveau
Na = de sterkte van het gevoel dat je actie moet ondernemen
Blue Monday betekent letterlijk ‘blauwe maandag’ en stamt eigenlijk uit de Amerikaanse literatuur van begin 19de eeuw. Toen verwees Blue Monday naar de katerige toestand van arbeiders na een weekend met veel alcohol. De kleur blauw werd geassocieerd met een depressieve gemoedstoestand.
Uit de formule die door Cliff Arnall werd bedacht, blijkt dat Blue Monday zou vallen op de maandag van de voorlaatste volle week van januari. De eerstvolgende Blue Monday is op maandag 20 januari 2025.
Kerst is net achter de rug, de goede voornemens liggen vaak alweer in de prullenmand en het koude, regenachtige januariweer helpt ook niet echt mee. Voeg daar nog aan toe dat sommigen ook een financiële kater aan de feestdagen hebben overhouden en dat maandag sowieso voor velen al niet hun favoriete dag van de week is en je hebt al snel een deprimerende cocktail.
Door die samenloop van omstandigheden zou het goed kunnen dat die maandag halfweg januari de meest depressieve dag van het jaar is, maar echt objectief en wetenschappelijk bewijs is daar (nog) niet voor. De variabelen in de formule van Arnall zijn namelijk heel abstract en niet allemaal objectief meetbaar. Bovendien wordt er niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn. Een ‘maat voor het weer’: wat is dat dan precies? En hoe bepaal je een motivatieniveau? Vandaar ook de (terechte) kritiek op de formule van de Britse psycholoog.
Tot slot is Blue Monday vooral ook heel persoonsgebonden en afhankelijk van jouw situatie. Misschien zit je er financieel juist heel warmpjes bij, ga je in januari altijd overwinteren in het buitenland of krijg je net op Blue Monday een leuke nieuwe kans op professioneel vlak.
Heeft de typische ‘monday morning blues’ je toch extra te pakken op Blue Monday? Gelukkig zijn er enkele manieren om jouw stemming te verbeteren.
Je bent wat je eet: het is een huizenhoog cliché, maar tal van studies hebben al bewezen dat onze voeding een grote invloed heeft op onze mentale gezondheid. Kies bijvoorbeeld voor vette vis, noten, groenten of verwen jezelf met een stukje pure chocolade. Meer weten? Bekijk dan onze voedingstips voor een betere gemoedstoestand.
Ook stress heeft volgens verschillende studies een negatieve invloed op onze gemoedstoestand. Stressmanagement is dus een goede manier om je stemming te verbeteren. Van even helemaal niets doen tot voldoende bewegen: ontdek onze 10 anti-stress tips met direct effect.
Sta je op Blue Monday op met het gevoel dat het de meest deprimerende dag van het jaar is? Dan is de kans groter dat je ook effectief een rotdag kan beleven, een soort van self fulfilling prophecy dus. Verander je mindset en wees klaar om te bewijzen dat het hele Blue Monday-gedoe geen vat op jou heeft.
Om met een glimlach door Blue Monday te fietsen, hebben we nog wat kleine, maar effectieve tips:
Mentale gezondheidsklachten zitten de laatste jaren in een stijgende lijn. Besteed daarom het hele jaar door voldoende aandacht aan je mentale gezondheid. Bovenstaande tips kunnen je al goed op weg helpen.
Wat ons betreft hoef je Blue Monday door het gebrek aan wetenschappelijke achtergrond niet heel serieus te nemen, maar het is wel een mooi moment om wat extra aan jouw mentale gezondheid en die van de mensen om je heen je te denken. Een spontane glimlach naar de persoon tegenover je in de trein, een goed gesprek met een collega of een extra stevige knuffel aan je beste vriendin: het kan allemaal een verschil maken.
Kom je er niet uit of heb je nood aan een gesprek? Neem dan contact op met je huisarts of met 113 in Nederland en 1813 in België.