Wat is de oorzaak van voorjaarsmoeheid?
Het is onmogelijk om voorjaarsmoeheid toe te wijzen aan één oorzaak. Het is meestal een combinatie van meerdere factoren, waaronder: - Seizoensgebonden veranderingen. In de lente worden de dagen langer en neemt de temperatuur toe, wat een invloed kan hebben op de biologische klok en de slaappatronen.
- Seizoensgebonden allergieën. In de lente neemt het aantal pollen en andere allergenen toe. Voor mensen die hier gevoelig aan zijn, kan dat gepaard gaan met vermoeidheidssymptomen.
- Veranderingen in routine. Terwijl we in de winter over het algemeen vaak binnen zitten, gaan we in de lente weer vaker naar buiten. Dit kan de vermoeidheid verergeren.
Wat zijn de symptomen van voorjaarsmoeheid?
De symptomen van voorjaarsmoeheid zijn afhankelijk van persoon tot persoon, maar dit zijn enkele veelvoorkomende voorjaarsmoeheidssymptomen:
- Vermoeidheid.
- Lusteloosheid.
- Stemmingswisselingen.
- Slaapproblemen.
- Concentratieproblemen.
- Allergische symptomen zoals niezen, jeukende ogen, loopneus en keelpijn.
- Spierpijn.
- Hoofdpijn.
Wat te doen tegen voorjaarsmoeheid? Tips
Om de symptomen van voorjaarsmoeheid aan te pakken, zijn er verschillende dingen die je kan proberen:
- Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau en stemming verbeteren.
- Let op je slaap. Voldoende slaap en een goede slaaproutine kunnen vermoeidheid voorkomen. Slaapproblemen? Lees hier onze slaaptips.
- Eet gezond. Een gevarieerde voeding is belangrijk voor je energieniveau. Zorg er ook voor dat je voldoende gehydrateerd bent.
- Vul aan met supplementen. Een uitgebalanceerde voeding vormt altijd de basis, maar supplementen kunnen, in samenspraak met jouw arts, wel een goede aanvulling zijn. Zo helpen magnesium, ijzer, vitamine B12 en vitamine C bij vermoeidheid. Ook planten- en kruidensupplementen zoals ginseng en ashwagandha** kunnen het energieniveau ondersteunen.*
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Door stress stijgt het cortisolniveau in ons lichaam, wat op lange termijn voor vermoeidheid kan zorgen. Lees onze anti-stress tips met direct effect.
- Zorg voor blootstelling aan (natuurlijk) licht. Als je ‘s ochtends aan voldoende natuurlijk licht wordt blootgesteld, kan dit een positieve invloed hebben op je energieniveau en het reguleren van je biologische klok.
- Beperk allergenen. Als allergieën een rol spelen bij jouw voorjaarsmoeheid, kan je de gevolgen van allergieën proberen te beperken. Lees ons artikel over hoe je hooikoortssymptomen kunt herkennen en behandelen.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
**Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, bij allergieën, lichamelijke klachten of wanneer je onder medisch toezicht staat, raadpleeg dan voor gebruik een arts of zorgverlener. Stop het gebruik en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden.
Tot slot: je bent niet alleen
Het klinkt misschien vreemd dat je je in de lente vermoeid voelt, net wanneer de dagen langer worden en de temperaturen stijgen. Toch is voorjaarsmoeheid een heel normaal fenomeen en ben je zeker niet de enige die hier last van heeft. Bovendien kan je vaak met een paar relatief eenvoudige aanpassingen in je levensstijl de symptomen onder controle krijgen. Aarzel niet om bij ernstige en/of langdurige symptomen ook medische hulp te zoeken.