Een belangrijke presentatie, een sollicitatiegesprek of een drukke avondspits: wat de trigger ook is, bijna iedereen ervaart weleens in meer of mindere mate een nerveus gevoel. Maar misschien ervaar je regelmatig een zenuwachtig gevoel zonder reden? In dit artikel geven we inzicht in waarom je een gespannen gevoel kunt ervaren en geven we tips hoe je dat zenuwachtige gevoel kunt weghalen. Wat zijn de symptomen van een zenuwachtig gevoel?
Symptomen van een zenuwachtig gevoel kunnen zich op drie manieren uiten: fysiek, emotioneel of in het gedrag van de persoon die zich gespannen voelt.
1. Fysieke symptomen zenuwachtigheid:
- Verhoogde hartslag
- Zweten
- Trillen of beven
- Maagdarmklachten
- Kortademigheid of hyperventilatie
- Verhoogde spierspanning
- Hoofdpijn
- Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
2. Emotionele symptomen zenuwachtigheid:
- Angst of bezorgdheid
- Onrust
- Prikkelbaarheid
- Concentratieproblemen
- Rusteloosheid
- Paniekgevoelens
3. Gedragssymptomen zenuwachtigheid:
- Vermijdingsgedrag
- Rusteloosheid, niet stil kunnen zitten
- Overmatig praten of juist heel stil zijn
- Veel eten of juist heel weinig eten
- Moeite met slapen of rusteloze slaap
Wat kunnen oorzaken zijn van een zenuwachtig gevoel?
De oorzaken van een zenuwachtig gevoel kunnen heel breed zijn en zowel van interne als externe aard. Vaak gaat het ook om een combinatie van verschillende oorzaken:
- Stressvolle situaties. Dit zal (bijna) iedereen wel herkennen. Van drukte op het werk tot relationele problemen of financiële zorgen: stressvolle omstandigheden kunnen een zenuwachtig gevoel triggeren.
- Angststoornissen. Fobieën, paniekstoornissen of sociale angst kunnen resulteren in gevoelens van nervositeit en angst.
- Biologische factoren. Chemische onevenwichten in de hersenen en/of genetische factoren kunnen de gevoeligheid voor nervositeit verhogen.
- Gezondheidsproblemen. Medische aandoeningen, zoals problemen met de schildklier, kunnen zenuwachtigheid veroorzaken.
- Levensstijlfactoren. Een ongezonde levensstijl, zonder voldoende focus op gezonde voeding, voldoende slaap en beweging, kan een trigger zijn voor zenuwachtigheid. Overmatig gebruik van cafeïne, alcohol of drugs kunnen die gevoelens nog sneller aanwakkeren of versterken.
- Traumatische ervaringen. Bepaalde traumatische ervaringen kunnen zenuwachtigheid triggeren, vooral in gelijkaardige of stressvolle situaties.
- Psychologische factoren. Een laag zelfbeeld, (overdreven) perfectionisme of te hoge verwachtingen van jezelf of van anderen, kunnen mogelijk voor een constant zenuwachtig gevoel zorgen.