De Gezondheidsraad adviseert volwassenen dagelijks ongeveer 200 mg van de visvetzuren EPA en DHA binnen te krijgen. Een keer per week vette vis eten, zou dus voldoende moeten zijn. Kom je daar niet aan, dan kan een
omega 3-supplement een goede aanvulling zijn. Ook
visolie bevat veel DHA.
Omdat met name DHA ook enkele functies heeft voor de normale ontwikkeling van de foetus, is het een aandachtspunt voor zwangere vrouwen. Omdat DHA bijdraagt tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus, wordt een extra inname van 200 mg DHA per dag geadviseerd. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen om twee keer per week vis te eten, idealiter 1 keer vette en 1 keer magere vis. Belangrijk is om ook rekening te houden met eventuele schadelijke verontreinigingen in vis.
De Gezondheidsraad baseert haar visadvies op systematische reviews en interventiestudies waaruit blijkt dat het risico op vroeggeboorte met 10% wordt verlaagd wanneer zwangere vrouwen wekelijks 2-3 keer vis eten (waarvan een derde uit vette vis en twee derde magere vis bestond). Meer vis eten laat geen extra voordelen zien. Daarnaast werd gekeken naar verontreinigingen met methylkwik, dioxines en PFAS. Daardoor vallen veel vissen af, omdat ze te veel van deze schadelijke stoffen bevatten tijdens de zwangerschap, zoals tonijn, makreel en zwaardvis. De Gezondheidsraad heeft alles bij elkaar genomen en dit vertaald naar een advies van wekelijks één keer vette vis en één keer magere vis tijdens de zwangerschap.6