Wat is de invloed van levensstijl op cholesterol?
Hoewel genetica een grote rol speelt in cholesterolniveaus, zijn er leefstijlinterventies die kunnen helpen. Volgens Remko Kuipers heeft levensstijl vooral een invloed op het HDL-cholesterol, het zogenaamde ‘goede’ cholesterol, en de hoeveelheid triglyceriden in het bloed.
Je levensstijl heeft veel minder invloed op het LDL-cholesterolgehalte, maar gezonde eetgewoonten, zoals weinig verzadigd vet en een vezelrijke voeding, maar ook een afgenomen stressniveau, kunnen de LDL-waarden wel enigszins verbeteren.
Cholesterol verlagen met voeding
Het cholesterol in ons bloed komt niet echt van wat we eten. Onze lever maakt zelf meer dan 90% van ons cholesterol aan. Als we meer cholesterol eten, maakt ons lichaam minder aan omdat het veel kan opnemen uit ons spijsverteringsstelsel. Als we minder cholesterol eten, maakt ons lichaam meer aan omdat het minder kan opnemen uit ons spijsverteringsstelsel. Dus, wat we eten verandert niet veel aan het cholesterol in ons bloed.
Remko Kuipers stelt dat wat we eten vooral invloed heeft op ons HDL-cholesterol en onze triglyceriden (TG). Vooral koolhydraten verhogen de TG en verlagen het HDL-cholesterol. Ook de combinatie van koolhydraten met verzadigd vet, zoals in veel soorten bewerkte voeding (denk aan chips of een broodje hamburger) heeft dit effect. Dit komt doordat dit type voeding de lever kan stimuleren om meer TG aan te maken. Vanuit de lever komt die overmaat aan TG in het bloed. Een hoge hoeveelheid TG in het bloed is gerelateerd aan overgewicht, insulineresistentie, leververvetting, suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Een voedingspatroon rijk aan onbewerkt plantaardig voedsel en laag in bewerkte koolhydraten en verzadigd vet is gunstiger voor het LDL-cholesterolniveau dan een dieet vol met bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen of bewerkt vlees met daarin veel verzadigd vet.2
Ook zijn er enkele specifieke voedingsmiddelen die een invloed kunnen hebben op de cholesterol:
- Walnoten helpen via een evenwichtige voeding de lipidenstofwisseling (cholesterol en triglyceriden) onder controle te houden. Ze zijn een natuurlijke bron voor het behoud van de fysiologische vetbalans in het bloed.* Bovendien dragen walnoten bij tot de verbetering van de elasticiteit van de bloedvaten. Dit geldt bij een consumptie van 30 gram walnoten per dag.*3
- Havermout bevat bètaglucanen, een soort oplosbare vezel. Wanneer deze vezels in het spijsverteringsstelsel komen, vormen ze een gelachtige substantie die de opname van cholesterol in de bloedbaan kan verminderen. Een studie ontdekte dat havermoutconsumptie voor een gemiddelde afname van 5 tot 7% zorgde in LDL-cholesterolniveaus.4 Bètaglucanen dragen dus bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram bèta-glucaan uit haver.
- Voeding rijk aan onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie, macadamianoten en avocado’s, kan een positieve invloed hebben op de cholesterolniveaus. Vooral oliezuur zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Oliezuur is goed voor de cholesterolspiegel en draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed.5