Type thee | Smaakprofiel | Cafeïnegehalte | Kleur van de infusie | Verwerking | Herkomst | Zettijd en watertemperatuur |
Groene thee | Fris, licht grasachtig | Laag (20-45 mg) | Lichtgroen | Verhitten en drogen zonder oxidatie | China, Japan | 2-3 minuten, 70-80°C |
Zwarte thee | Vol, rijk en aards | Hoog (40-70 mg) | Donkerbruin | Volledige oxidatie van de bladeren | India, Sri Lanka, China | 3-5 minuten, 90-100°C |
Chai thee | Kruidig, vol en aromatisch | Hoog (40-70 mg) | Donkerbruin | Zwarte thee met specerijen gemengd | India | 5-7 minuten, 90-100°C |
Kamillethee | Mild, bloemig en kalmerend | Geen | Lichtgeel | Gedroogde bloemen | Verschillende regio's | 5-7 minuten, 90°C |
Matcha | Intens, romig en licht bitter | Hoog (70-140 mg) | Felgroen | Gemalen groene thee tot poeder | Japan | 1-2 minuten, 70-80°C |
Hibiscusthee | Fris, licht zuur | Geen | Dieprood | Gedroogde hibiscusbloemen | Afrika, Azië | 5-7 minuten, 90-100°C |
Gemberthee | Pittig en verkwikkend | Geen | Goudgeel | Gedroogde gemberwortel | Wereldwijd | 5-10 minuten, 100°C |
Rooibosthee | Zacht, zoet en licht nootachtig | Geen | Roodbruin | Gefermenteerd en gedroogd | Zuid-Afrika | 5-7 minuten, 90-100°C |
Witte thee | Delicaat, zacht en lichtzoet | Laag (15-30 mg) | Lichtgeel tot lichtgroen | Minimaal verwerkte, jonge theeblaadjes | China | 2-3 minuten, 75-85°C |
Oolong | Complex, bloemig en fruitig | Gemiddeld (30-50 mg) | Goudkleurig tot lichtbruin | Gedeeltelijke oxidatie | China, Taiwan | 3-5 minuten, 85-90°C |
Pu-erh | Aards, vol en licht zoet | Hoog (30-70 mg) | Donkerbruin tot roodbruin | Gefermenteerde en gerijpte theebladeren | China (Yunnan) | 3-5 minuten, 90-100°C |