Ik ga op reis en ik neem mee…
Klaar voor een ouderwets spelletje ‘ik ga op reis en ik neem mee’? Met deze inpaklijst voor wat je moet meenemen op vakantie, is inpakstress voltooid verleden tijd:
- Reisdocumenten. Denk aan je paspoort of identiteitskaart, indien nodig een visum, reisverzekering, rijbewijs, vaccinatiecertificaat, contactgegevens voor noodgevallen en tickets voor transport en accommodatie. Tip: neem foto’s of kopieën van al je documenten, zodat je een back-up hebt mocht je iets verliezen.
- Geldzaken. Neem wat cash geld, bankpassen en eventueel een creditcard mee. Zorg mogelijk ook voor wat lokale valuta. Tip: check op voorhand (online) bij je bank of je jouw bankpassen en creditcard(s) in het land van bestemming kunt gebruiken.
- Gezondheidsitems. Vergeet je persoonlijke medicatie niet, medicijnpaspoort en ook een EHBO-kit is geen overbodige luxe. Hygiëne handgel en reistabletten tegen misselijkheid en diarree kunnen ook van pas komen.
- Aangepaste kleding. Zorg ervoor dat je kleding meeneemt die geschikt is voor het klimaat van je bestemming.
- Aangepaste schoenen. Ook aangepaste schoenen met de juiste sokken zijn belangrijk. Bamboesokken staan bijvoorbeeld bekend voor hun draagcomfort. Ze voelen koel aan in de zomer, maar warm in de winter. Ben je van plan veel te wandelen of te hiken? Zorg dan voor stevige wandelschoenen. Vergeet ook je slippers niet.
- Vitamines en supplementen. Afhankelijk van waar je heen reist, kunnen de voedingsopties beperkt zijn of sterk verschillen van thuis. Denk aan multivitaminen als aanvulling op je voeding, vitamine C om je immuunsysteem te ondersteunen, probiotica om extra darmbacteriën binnen te krijgen, elektrolyten om je hydratatie te ondersteunen en eventueel gember, wat goed is voor je maag.* Tip: bewaar je supplementen in de originele verpakkingen om de douane snel te helpen identificeren wat je bij hebt. Check ook altijd de lokale wetgeving.
- Verzorgingsitems. Zonbescherming en aftersun mogen natuurlijk niet ontbreken, zeker als je naar de zon trekt. Denk verder ook aan deodorant, shampoo, conditioner, gezichtsverzorging, mondverzorging, tandenborstel en make-up. Tip: veel verzorgingsitems bestaan tegenwoordig ook in een solid-vorm. Ze nemen minder plaats in, mogen gewoon in de handbagage en kunnen niet lekken. Tandpastatabletten zijn ook een handig alternatief voor vloeibare tandpasta.
- Elektronica. Denk aan je telefoon, lader, indien nodig een adapter voor stopcontacten in het buitenland, hoofdtelefoon, laptop en camera. Tip: bestel eventueel op voorhand al een (e-)simkaart van het land van bestemming, die je ter plaatse voor een gunstig tarief kunt gebruiken. Je kunt ook alvast de offline kaarten van Google Maps downloaden.
- Reisapps. Naast Google Maps kunnen ook andere reisapps handig zijn. Denk aan lokale reisgidsen, maar ook aan vertaalapps of apps voor openbaar vervoer.
- Accessoires. Afhankelijk van je bestemming kunnen sommige accessoires handig zijn. Denk dan aan zonnebril, hoed of pet, een stevige rugzak of tas en eventueel een waterfles. Ook een waterdichte tas, bijvoorbeeld voor strandbezoeken of boottochten, kan handig zijn om je elektronica of documenten droog te houden. Denk ook aan een lichtgewicht, sneldrogende handdoek. Die kan nuttig zijn voor strandbezoeken, sportactiviteiten of als extra handdoek in je accommodatie.
- Snacks. Voor tijdens het reizen kan het handig zijn om gezonde snacks en drankjes mee te nemen die gemakkelijk in je handbagage passen, niet bederven en weinig rommel geven. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden en gedroogd fruit, energierepen en eiwitrepen. Voor dranken kun je een herbruikbare waterfles meenemen en eventueel wat theezakjes of elektrolytentabletten.
- Sportvoeding. Ben je van plan er een actieve vakantie van te maken? Neem dan sportvoeding, zoals eiwitrepen, repen en gels, sportdranken en elektrolyten mee.
- Bescherming tegen insecten. Neem op basis van je locatie extra maatregelen tegen plaatselijke insecten. Neem insectenwerende middelen mee, draag indien nodig kleding met lange mouwen of een lange broek en denk aan een muskietennet als je in een gebied komt met veel muggen. Tip: controleer je huid na wandelingen in de natuur altijd op een eventuele tekenbeet.
- Entertainment. Vakantie staat voor velen vooral in het teken van tot rust komen, maar wat entertainment is altijd fijn en kan zelfs bijdragen aan dat ontspannen gevoel. Denk aan boeken, tijdschriften, kruiswoordraadsels en gezelschapsspelletjes of digitaal entertainment, zoals films, series of podcasts. Tip: download ze op voorhand al op je apparaat, zodat je ze offline kunt gebruiken.
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.