Wat is voedselintolerantie?
Bij een voedselintolerantie reageert ons lichaam op specifieke bestanddelen in voedingsmiddelen. Deze bestanddelen kunnen bij een intolerantie niet optimaal opgenomen of verteerd worden door ons lichaam.
1 Een bekend voorbeeld hiervan is
lactose-intolerantie1, waarbij het lichaam moeite heeft met de vertering van lactose, ook wel melksuiker genoemd. Voor het afbreken van lactose is het
enzym lactase nodig. Bij geen of een tekort aan dit enzym kan lactose in ons voedsel niet goed worden verteerd.
2
De specifieke bestanddelen in voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor een mogelijke intolerantiereactie kunnen van nature in onze voeding aanwezig zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Gluten, aanwezig in granen zoals tarwe, spelt en rogge
- Lactose, aanwezig in zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kwark en kaas
- Histamine, aanwezig in onder andere rode wijn, bepaalde kazen en vissoorten
Ook bepaalde bestanddelen die kunstmatig aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, kunnen een mogelijke intolerantie veroorzaken. Deze bestanddelen worden voedseladditieven genoemd. Voorbeelden hiervan zijn eventuele conserveringsmiddelen en/of kleur-, geur- en smaakstoffen.3