Type | Bron | Symptomen | Incubatietijd | Duur |
Salmonella | Rauw of onvoldoende verhit vlees, eieren, rauwe melk, rauwe groenten/fruit | Koorts, diarree, buikpijn, braken | 6-72 uur | Meestal 4-7 dagen, soms langer |
Campylobacter | Rauw of onvoldoende verhit gevogelte, ongepasteuriseerde melk, besmet water | Diarree (soms bloederig), buikpijn, koorts, misselijkheid, braken | 2-5 dagen | Meestal 2-10 dagen |
E. coli | Onvoldoende verhit rundvlees (vooral gehakt), ongepasteuriseerde melk en sap, besmette groenten | Ernstige buikpijn, bloederige diarree, misselijkheid, soms koorts | 3-4 dagen | Meestal 5-10 dagen |
Listeria | Ongepasteuriseerde zuivel, kant-en-klare vleeswaren, rauwe groenten | Koorts, spierpijn, misselijkheid, diarree | Enkele dagen tot weken | Enkele dagen tot meerdere weken |
Norovirus | Besmet voedsel en water, vooral rauwe schelpdieren, rauwe groenten, fruit | Misselijkheid, braken, diarree, buikpijn | 12-48 uur | Meestal 1-3 dagen |
Hepatitis A | Besmet voedsel of water, vaak rauwe of onvoldoende verhit schelpdieren, besmette groenten en fruit | Koorts, vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn, geelzucht | 15-50 dagen | Meestal enkele weken tot enkele maanden |
Staphylococcus aureus | Voedsel dat in contact is gekomen met de huid van geïnfecteerde personen, zoals sandwiches, gebakjes, salades | Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree | 1-6 uur | Meestal 1-3 dagen |
Clostridium perfringens | Niet goed gekoeld of verwarmd voedsel | Buikpijn, diarree | 6-24 uur | Meestal 24-48 uur |
Voedselvergiftiging | Buikgriep | |
Oorzaken | Bacteriën, virussen, parasieten of toxines in besmet voedsel of water | Virussen zoals Norovirus, Rotavirus, Astrovirus of Adenovirus |
Symptomen | Gelijkaardig | Gelijkaardig |
Incubatietijd | Binnen enkele uren tot enkele dagen na consumptie van besmet voedsel | Meestal 12-48 uur na blootstelling aan het virus |
Duur | Meestal enkele uren tot een week | Meestal 1-3 dagen, maar soms langer |
Andere kenmerken | Symptomen beginnen vaak plotseling en kunnen verband houden met het eten van een specifieke maaltijd of voedingsmiddel. Als meerdere mensen die hetzelfde voedsel hebben gegeten ziek worden, wijst dit vaak op voedselvergiftiging | Symptomen beginnen vaak geleidelijker en verspreiden zich vaak van persoon tot persoon door contact met besmette oppervlakken, handen of voedsel |