Castorolie, ook wel 'wonderolie' of 'ricinusolie' genoemd, is een unieke, plantaardige olie die wordt gemaakt van de zaden van de ricinusplant.
1 Het gebruik ervan gaat terug tot het oude Egypte. Hier werd het waarschijnlijk gebruikt als brandstof voor lampen en voor medicinale- en schoonheidsdoeleinden.
Naast dat het dikker is dan de meeste andere oliën, is het ook glanzender dan andere oliën. In feite creëert het de hoogste glans van alle natuurlijke oliën wanneer het op de huid wordt aangebracht.
Dat komt door de unieke samenstelling van voedingsstoffen en vetzuren. Castorolie is een triglyceride dat voornamelijk bestaat uit enkelvoudig onverzadigde omega 9-vetzuren, ook wel ricinolzuur genoemd. In tegenstelling tot andere vetzuren heeft ricinolzuur een extra waterminnend deel (ook wel -OH groep genoemd) aan de vetketen, wat castorolie een aantal unieke eigenschappen geeft, waaronder de dikte.4
Daarnaast is de oplosbaarheid anders. Zo lost castorolie bijvoorbeeld wel op in alcohol, maar niet in minerale olie. Het kan op veel manieren chemisch worden aangepast, iets wat met andere oliën niet mogelijk is.4,5