Mensen geven soms de voorkeur aan viscollageen boven varkens- of rundercollageen vanwege betere biologische beschikbaarheid.
10 De biologische beschikbaarheid betekent dat je lichaam het effectief kan opnemen.
10 De effectiviteit kan echter variëren, afhankelijk van individuele factoren, zoals je voedingspatroon, levensstijl en genetische aanleg.
Viscollageen heeft kleinere deeltjes waardoor het sneller wordt opgenomen.11 Viscollageen heeft gemiddeld een lagere molecuulmassa dan rundercollageen. Dit kán resulteren in een iets snellere opname, maar de impact daarvan in de praktijk is niet enorm. Daarnaast bestaat viscollageen voornamelijk uit type I-collageen, dat vooral voorkomt in de huid, pezen en botten. Rundercollageen bevat type I- en type III-collageen, wat ook in de huid en bloedvaten voorkomt, maar daarnaast meer in het bindweefsel van organen.
Viscollageen kan ook een betere optie zijn als je pescotariër bent of geen varkens- of rundvleesproducten eet.10