Wat voor vormen magnesium zijn er?
Magnesium komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals pompoenpitten, pure chocolade, pindanoten en bladgroenten. Magnesium komt ook als supplement in verschillende vormen voor. Dit komt doordat magnesium aan verschillende stoffen gebonden kan worden. Elke vorm heeft unieke eigenschappen die de absorptie, effectiviteit en tolerantie kunnen beïnvloeden:
- Magnesiumoxide. Oxide is een veelvoorkomende vorm van magnesium in supplementen. Supplementen met magnesiumoxide bevatten een hoge concentratie aan magnesium. Nadeel is wel dat ze minder goed worden opgenomen dan andere vormen van magnesium en dat ze bij hogere doseringen mogelijk laxerend kunnen werken. Magnesiumoxide kan ook de zuurgraad in de maag verhogen, waardoor je het beter niet samen met de maaltijd inneemt.
- Magnesiumcitraat. Deze vorm bestaat uit een combinatie van magnesium en citroenzuur, een vorm die goed wordt opgenomen. Het wordt vaak gebruikt vanwege de goede opname en de relatieve mildheid voor de darmen. Van de organische magnesiumverbindingen bevat magnesiumcitraat het hoogste elementaire gehalte magnesium: 16%. Magnesiumcitraat is een uitstekende all-round mineraalverbinding die relatief voordelig is.
- Magnesiumbisglycinaat. Magnesiumbisglycinaat is een goede keuze voor wie magnesium wil die extra goed wordt opgenomen. In deze vorm wordt magnesium gebonden aan het aminozuur glycine. Hierdoor ziet ons lichaam magnesiumbisglycinaat als een aminozuur, waardoor het gemakkelijker wordt opgenomen zonder 'concurrentie' van andere mineralen. Een groot voordeel van magnesiumbisglycinaat is dat het zelfs in hogere doseringen goed verdragen wordt. Voor sommigen wordt magnesiumbisglycinaat beschouwd als de meest effectieve vorm van magnesium voor de hersenen.
- Magnesiummalaat. Magnesiummalaat is een combinatie van magnesium met appelzuur, ook bekend als malaat. Appelzuur fungeert als een uitstekende 'drager' van mineralen, waardoor magnesium in deze vorm goed opgenomen wordt. Dankzij de losse binding tussen magnesium en appelzuur lost magnesiummalaat goed op. Deze variant wordt vaak gebruikt vanwege de mogelijke voordelen bij het ondersteunen van energieproductie en het verminderen van vermoeidheid. Het wordt vaak gezien als de beste magnesium voor de spieren.
- Magnesiumsulfaat. Deze vorm wordt ook wel epsomzout of bitterzout genoemd en werd in 1618 in Epsom nabij Engeland ontdekt. Vanwege zijn laxerende eigenschappen is magnesiumsulfaat minder geschikt voor inname via de mond, maar het lost wel goed op in water. Hierdoor zijn epsomzout en bitterzout uitstekend voor lichaamsverzorging, vooral door toevoeging aan badwater.
- Magnesiumtauraat. Dit is een combinatie van magnesium en het aminozuur taurine. Dankzij de koppeling aan een aminozuur is de beschikbaarheid van deze vorm van magnesium hoger dan bij andere verbindingen. Net zoals bij magnesiumbisglycinaat wordt bij magnesiumtauraat de opname niet belemmerd door competitie met andere mineralen.
- Magnesiumchloride. Olie met magnesium, ook bekend als magnesiumchloride, is een uitstekende optie om op de spieren aan te brengen na een intensieve trainingssessie. Het grote voordeel van magnesiumolie is dat het mogelijk rechtstreeks via de huid wordt opgenomen en snel zijn werk kan doen. Aangezien het de spijsvertering vermijdt, zijn darmklachten niet aan de orde. Het is echter belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van de opname van magnesium via de huid volledig te bevestigen.
- Magnesiumvlokken. Vlokken met magnesium, ook bekend als badkristallen, zijn rijk aan magnesium en andere mineralen. Deze vlokken worden vaak gewonnen uit de Dode Zee en zijn perfect om toe te voegen aan een bad of voetenbad voor een heerlijk ontspanningsmoment, vooral voor het slapengaan.
Als je van verschillende vormen van magnesium tegelijk wilt profiteren, dan kan je ook voor een
magnesiumcomplex kiezen. Een magnesiumcomplex bevat een combinatie van verschillende vormen van magnesium.