Magnesium is betrokken bij honderden processen in ons lichaam en is dus een essentieel mineraal. Toch kan magnesium ook bijwerkingen veroorzaken, zeker als je er te veel van binnenkrijgt. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijke gevolgen van te veel magnesium, de eventuele bijwerkingen en welke alternatieve vormen van magnesium je kunt overwegen. Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in elke cel van ons lichaam. Het is dan ook onmisbaar voor veel processen, zoals de werking van enzymen en de aanmaak van verschillende hormonen.
Meer weten over de functie en voordelen van magnesium? Lees dan
ons algemeen adviesartikel over magnesium. Wil je weten welke voeding veel magnesium bevat? Bekijk dan ons artikel '
Waar zit magnesium in?’
Kan je te veel magnesium binnenkrijgen?
Ja, dat is mogelijk en wordt met een medische term ook wel hypermagnesiëmie genoemd. Te veel magnesium binnenkrijgen is echter heel zeldzaam en komt zelden voor ten gevolge van voeding die rijk is aan magnesium.
Het risico op een teveel aan magnesium ontstaat meestal wanneer mensen grote hoeveelheden magnesium binnenkrijgen via supplementen of medicijnen, vooral in combinatie met nierproblemen. De aanvaardbare bovengrens voor magnesiuminname via supplementen, dus los van wat je via de voeding binnenkrijgt, ligt op 250 mg per dag. Bij inname van magnesium boven deze grens neemt het risico op bijwerkingen toe.
Wat zijn de bijwerkingen van te veel magnesium?
Symptomen van te veel magnesium kunnen variëren van mild tot heel ernstig:
- Misselijkheid
- Diarree
- Lage bloeddruk
- Spierzwakte
- Vermoeidheid
- Hartritmestoornissen
Magnesiumcitraat, een van de populairste vormen van magnesium, kan bovendien laxerende eigenschappen hebben. Hierdoor kunnen hogere doseringen magnesiumcitraat bijwerkingen als diarree en buikkrampen veroorzaken. Het gaat dan om doseringen
van boven de 200 mg.
Als je een gevoelige maag hebt, kan je eventueel kiezen voor alternatieve vormen zoals
magnesiumbisglycinaat,
magnesiumtauraat of
magnesiummalaat.
Deze vormen worden over het algemeen makkelijker opgenomen en zijn milder voor maag en darmen. Met name magnesiumbisglycinaat is een vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt vanwege z'n hoge biologische beschikbaarheid en tolerantie door het lichaam. Wel kunnen hogere doseringen magnesiumbisglycinaat bijwerkingen als een lage bloeddruk en slaperigheid veroorzaken.