Lion’s mane ziet er prachtig uit en heeft daarnaast ook nog eens een rijk smakenpalet. Dit maakt de paddenstoel erg geliefd bij culinaire liefhebbers. Sommigen vergelijken zowel de mildzoete smaak als de textuur van het witte goed met het vlees van de krab.
De Lion’s mane wordt op verschillende manieren bereid en is ook gemakkelijk thuis te bereiden. Dit zijn een aantal mogelijkheden:
- Vegan (steak) plakken: In plakken snijden en bakken in de pan met wat (vegan) boter of olie. Voeg kruiden naar wens toe of alleen wat peper en zout. De plakken kun je als bijgerecht eten of aan een sandwich toevoegen.
- Hartige lion’s mane-koekjes: Zoals hierboven genoemd heeft deze paddenstoel iets weg van krab, dus perfect voor vegan krabkoekjes. Hiervoor prak je de lion’s mane tot een kruimelige puree waaraan je wat bloem, plantaardige melk en kruiden toevoegt. Maak van dit mengsel schijfjes, haal ze door de paneer en bak ze in de pan.
- Roerbakgerecht: Je kunt de lion’s mane in kleine stukjes snijden en ermee roerbakken, lekker door de nasi of Aziatische wok.
- Chinees bijgerecht: Ook wordt lion’s mane in China veel gebruikt als los gerecht en kan het bijvoorbeeld gebruikt worden als vleesvervanger door de slierterige structuur los te maken tijdens het bakken (bijvoorbeeld met twee vorken).
- Geroosterde lion’s mane-roosjes: Kleinere pruikzwammen kunnen ook gegrild of gebakken worden zoals je met bloemkool gewend bent.
Als je eenmaal een lion's mane in handen hebt gekregen, is het raadzaam om deze kort af te spoelen met water en eventueel het vuil weg te vegen. Wanneer je de paddenstoel in water laat weken of te lang onder de kraan houdt, wordt het net als andere paddenstoelen al snel zompig. Om de lion's mane lang vers te houden, kun je deze het beste in een papieren zak in de koelkast bewaren.
Het kan een uitdaging zijn om in Nederland aan lion's mane te komen, tenzij je contacten hebt bij een kweker of een boerenmarkt of speciaalzaak om de hoek hebt. Daarom is het waarschijnlijk niet realistisch om elke week met lion's mane in de keuken te experimenteren. Daarnaast is het oogsten van deze mushrooms vaak alleen mogelijk van de late zomer tot in de herfst.
Wil je toch graag alle voordelen van dit witte goud mee krijgen? Dan kun je Lion’s Mane poeder verwerken in baksels, smoothies, thee of soepjes. Wanneer je liever voor gemak gaat kan je een tinctuur, extract of zelfs lion’s mane-koffie gebruiken.