Door z’n bittere, houtachtige smaak is reishi niet populair in de keuken, maar toch wordt deze mushroom al meer dan 2.000 jaar in China gebruikt. Daar zijn ze overtuigd van de positieve eigenschappen van reishi, die nu ook steeds meer door modern onderzoek worden bevestigd. In dit artikel vertellen we je alles over deze paddenstoel die in oude Chinese geschriften de naam 'Het Elixir van Onsterfelijkheid’ kreeg.
Reishi, in het Nederlands ook wel de gesteelde lakzwam genoemd, is een soort paddenstoel. Meerdere mushroomsoorten krijgen de naam ‘reishi’, maar in dit artikel hebben we het specifiek over de Ganoderma lucidum, de meest populaire vorm van reishi. In China wordt deze mushroom Lingzhi of Ling Zhi genoemd. Als je door Azië reist, kom je deze naam vaak tegen, omdat het aan veel producten wordt toegevoegd.
Er zijn zes verschillende soorten van de Ganoderma lucidum, elk met een specifieke kleur: zwart, paars, groen, geel, wit en rood. Vooral die laatste, rode variant is het meest bekend en ook het meest bestudeerd, onder meer door de bekende mycoloog Paul Stamets.1
De Latijnse naam Ganoderma lucidum verwijst naar de karakteristieke, glanzende eigenschappen van deze paddenstoel. 'Ganoderma' komt van het Griekse ‘ganos’, wat ‘glans’ betekent, terwijl ‘lucidum’ voor ‘stralend’ staat. Wat ook uniek is aan de reishi, is waar de sporen zich bevinden. Terwijl dat bij de meeste paddenstoelen onder hoed is, vormen de sporen van de reishi zich op speciale buisjes, die een sponsachtig oppervlak vormen.
Reishi paddenstoelen kwamen oorspronkelijk alleen voor in Azië, met name in China, Japan en Korea. Zo waren de daoshi-monniken bij de eerste gebruikers van de reishi. Ze gebruikten thee met reishi om tot een diepere staat van meditatie te komen.
Tegenwoordig groeit reishi over de hele wereld op hardhout zoals esdoorn, eik en iep. Ze hebben een voorkeur voor een tropisch of subtropisch klimaat. Het is echter niet omdat ze over de hele wereld kunnen groeien, dat je ze ook zomaar overal vindt, want in het wild is de reishi erg zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs dat reishi eigenlijk bijna niet meer te vinden is in het wild. De soort wordt wel steeds vaker in een gecontroleerde omgeving gekweekt omdat reishi supplementen heel populair geworden zijn. Dat heeft te maken met de werking van reishi, die verschillende gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren.2
Reishi bevat een grote hoeveelheid eiwitten, waarin 18 verschillende soorten aminozuren zijn gevonden. Verder bevat reishi voedingsvezels, grote hoeveelheden vitamines en mineralen en maar liefst 119 verschillende soorten triterpenen. Dat zijn moleculen die de afgifte van histamine zouden remmen en een aantal positieve eigenschappen hebben. De enorme hoeveel aan nutriënten is de hoofdreden van de positieve reishi werking:
In een aantal onderzoeken is aangetoond dat reishi de immuunfunctie zowel in vitro (in een proefbuisje) als in vivo (bij levende wezens) kan ondersteunen.* Dat zou het onder meer te danken hebben aan de polysachariden waaraan deze mushroom rijk is. Er zijn wel nog verdere onderzoeken nodig om het precieze mechanisme achter deze voordelen vast te stellen. Ook is er nood aan verdere klinische onderzoeken.3
In een studie waarbij werd gekeken naar de effecten van reishi op de bloeddruk, bleek dat reishi zorgde voor een verhoging van de doorbloeding in de hersenen van ratten.4 Dat zou erop kunnen wijzen dat reishi bijdraagt tot het behoud van een gezonde bloedsomloop.* Ook hier zijn echter verdere (klinische) studies nodig om deze stelling verder te kunnen onderbouwen.5
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Omdat reishipaddenstoelen niet in de keuken worden gebruikt, kan je reishi via een supplement innemen. Bij Holland & Barrett vind je reishiproducten in de vorm van reishipoeder, reishicapsules en reishidruppels met een hooggedoseerd reishi-extract. Reishi wordt ook toegevoegd aan verzorgingsproducten, zo kun je jouw eigen dagcrème met reishi maken.
Reishi is een natuurlijk ingrediënt en is over het algemeen veilig om als supplement te gebruiken. Er zijn weinig tot geen bijwerkingen bekend, al kan je bij gebruik wel een droge mond ervaren. Omdat de effecten op lange termijn nog verder onderzocht moeten worden, raden de meeste leveranciers van reishi supplementen aan om reishi in korte kuren van bijvoorbeeld één week per maand te gebruiken.
Verder wordt reishi afgeraden voor:
Raadpleeg altijd eerst je arts als je het nemen van een reishi supplement overweegt en houd je altijd aan de aanbevolen dosering die op de verpakking van jouw reishi supplement staat.
Het is natuurlijk geen toeval dat reishi al duizenden jaren gebruikt wordt in Azië en ook hier aan populariteit wint. Reishi is een van de weinige mushrooms waar al veel onderzoek naar gedaan is. Deze mushroom kan een goede aanvulling zijn op een gezonde en gevarieerde levensstijl, maar zie het niet als een wondermiddel. Een goede gezondheid begint namelijk altijd bij gezonde voeding, voldoende slaap en genoeg beweging.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.