Op je rug, in foetushouding of op je zij: hoe slaap jij? Iedereen heeft zijn of haar eigen favoriete slaaphouding, maar wist je dat de manier waarop je slaapt een effect kan hebben op je gezondheid? Bepaalde slaaphoudingen kunnen namelijk rug- of nekklachten en andere pijntjes - of zelfs rimpels - veroorzaken.
Uit onderzoek van de Britse slaaporganisatie 'Sleep Assessment and Advisory Service' blijkt dat je slaaphouding een invloed kan hebben op je algehele gezondheid. De kans is vrij groot dat je gedurende de nacht regelmatig van houding wisselt. Zelfs de diepste slapers onder ons kunnen twee tot vier keer per uur van slaappositie wisselen, aldus Eric Olson, MD van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Mayo Clinic.
Maar wat is dan de beste slaaphouding voor een goede nacht slaap? Dit is wat slaapexperts over de verschillende slaaphoudingen zeggen.
Slaapexperts zijn het erover eens: slaap op je rug. Dit is de beste positie voor je ruggengraat en nek omdat ze zo recht liggen. Het voorkomt rug- en nekpijn en vermindert de kans op maagzuur. Een ander voordeel is dat het de kans op rimpels vermindert omdat er zo niet steeds druk uitgeoefend wordt op dezelfde kant van je gezicht.
Opvallend is dat slechts 8% van de mensen deze slaaphouding als favoriet benoemt, ondanks alle aanbevelingen. Naast alle voordelen is er ook een nadeel aan het op je rug slapen: het kan snurken verergeren.
Slapen op je zij is waarschijnlijk de meest populaire slaaphouding. Deze slaaphouding zorgt voor een verlengde ruggengraat, vermindert de kans op snurken en is eigenlijk best comfortabel. Maar wist je dat het ook nog uitmaakt of je op je rechter- of linkerzij slaapt? Zwangere vrouwen zijn er bijvoorbeeld bij gebaat om op hun linkerzij te slapen, deze slaappositie ondersteunt namelijk een betere bloedsomloop.
Slaap je graag in de foetushouding? Hoewel je zou denken dat dit gelijk is aan slapen op je zij, zijn er wat kanttekeningen te zetten bij deze slaaphouding. Je slaapt namelijk met opgetrokken benen en knieën, wat kan zorgen voor rugpijn. Daarnaast beperkt deze slaappositie ook je vermogen om diep en rustig adem te halen. Wanneer je toch voor deze houding kiest, probeer dan je knieën niet te hoog op te trekken.
Als laatste hebben we de buikslaaphouding. Dit wordt gezien als de slechtste slaaphouding. Waarom? Het is simpelweg de meest onnatuurlijke slaappositie. Je rug vormt een grote en holle ruimte, wat kan leiden tot lage rugpijn. Ook je nek, en dan met name je wervelkolom, krijgt het zwaar te verduren. Daarnaast staan buikslapers erom bekend dat ze rustelozer zijn.