Migraine is een veelvoorkomende hoofdpijnklacht. Naar schatting heeft zo’n 15% van de Nederlanders en Belgen wel eens een migraine-aanval. De meeste migrainepatiënten zijn tussen de 15 en 50 jaar oud, en het merendeel is vrouw. Volgens de statistieken hebben vrouwen drie keer meer kans om migraine te krijgen dan mannen. Dat heeft vermoedelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Volgens onderzoek kunnen veranderende oestrogeenlevels een trigger voor migraine zijn. Terwijl het mannelijke geslachtshormoon, testosteron, juist bescherming lijkt te bieden.
Laatste update: 23 september 2021.
Migraine is een heftige, bonzende vorm van hoofdpijn. De pijn is meestal aan een zijde van het hoofd. Als je vaker last hebt van migraine, kan je de aanval voelen aankomen. Je voelt je bijvoorbeeld moe, bent gevoelig voor harde geluiden en fel licht of krijgt een stijve nek. Soms verandert je zicht. Dat heet een migraine met aura. Zo’n migraine aura komt plotseling en verdwijnt meestal binnen een uur weer. Een specifieke vorm van migraine met aura is vestibulaire migraine. Dat heet ook wel evenwichts-migraine. Bij deze vorm van migraine gaat de hoofdpijn gepaard met draaiduizeligheid.
Migraine is een hoofdpijnaanval met een duidelijk begin en einde. Vaak is er sprake van een bonzende pijn aan een zijde van het hoofd. Wie last heeft van migraine, is extra gevoelig voor geluiden, licht en geuren. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en/of braken, bovendien kost een inspanning veel moeite.
Migraine met aura veroorzaakt een uitval van een deel van je gezichtsveld. Er worden vlekken, lichtflitsen of sterretjes waargenomen. Soms treedt er ook een eenzijdige tinteling in je lichaam op en is er verlies van kracht. Bovendien zorgt een migraine-aanval met aura soms ook voor moeite met spreken.
Migraine ontstaat door een overmatige hoeveelheid prikkels voor de hersenen. De prikkels zorgen voor een tijdelijke ontregeling van de hersenen. Deze ontregeling veroorzaakt een ontstekingsreactie in een zenuw in je hoofd, wat de hoofdpijn en andere klachten veroorzaakt. Om welke prikkels het gaat, en waarom de ene persoon wel last krijgt van migraine en de andere niet, wordt nog steeds onderzocht.
Onderzoekers zijn er nog niet over uit wat de onderliggende oorzaak van migraine is. Men verwacht dat de overgevoeligheid voor prikkels, die tot migraine kan leiden, erfelijk bepaald is. Dat betekent dat het bij je geboorte al vaststaat of je last kan krijgen van migraine. Daarnaast kan migraine getriggerd worden door bepaalde factoren. Denk hierbij aan extreme vermoeidheid, menstruatie, spanning en ontlading na stress. In zulke situaties raak je sneller overprikkeld waardoor je eerder last krijgt van migraine.
Migraine duurt tussen de enkele uren tot drie dagen, oftewel tussen de 4 en 72 uur. Hoe lang de migraine duurt, is van te voren niet te voorspellen. De ene keer trekt de hoofdpijn na een paar uur weg, terwijl je een andere keer twee dagen bedrust moet nemen. Ook verschilt het per persoon hoelang de verschillende fasen duren. Sommige mensen voelen een dag van te voren al migraine opkomen, terwijl anderen plotseling overvallen worden door de migraine-aanval.
Om migraine te voorkomen, helpt het om inzicht te krijgen in je migraineklachten. Wat zijn mogelijke triggers voor jouw migraine-aanval? Denk aan onvoldoende slapen, stress, alcohol, roken, ongezonde voeding, hormoonschommelingen, cafeïne en een grote verandering van omgeving. Het helpt om op te schrijven wanneer je migraine ontstond, zodat je de triggers leert herkennen. Dat maakt het makkelijker om een volgende aanval te voorkomen.
Daarnaast kan je medicatie slikken om migraine te voorkomen. Tot slot zetten sommige mensen een piercing tegen migraine. Deze piercing zit in het kraakbeen van je oor en zou werken tegen migraine. Er zijn veel positieve ervaringen maar de werking is nog niet wetenschappelijk bewezen. Is de migraine al opgekomen? Bekijk dan deze tips tegen migraine.
Om migraine te voorkomen, kan je dagelijks een tanacetum parthenium (moederkruid) slikken. Dat is een traditioneel kruidengeneesmiddel.
Neem gelijk rust als je een migraine-aanval voelt aankomen of als deze begint. Het kan helpen om een rustgevend supplement te slikken.
Bij heftige pijn kan het helpen om pijnstillers te gebruiken, zoals aspirine, paracetamol en ibuprofen. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid.
Het kan prettig zijn om de druk op je hoofd te verlichten. Dat kan bijvoorbeeld met een etherische olie met pepermunt.
Migraine is niet zomaar een hoofdpijntje, het kan je lichaam volledig uitschakelen. Het is dan ook belangrijk dat je de klachten serieus neemt. Lukt het je niet om de hoeveelheid of de ernst van de aanvallen te verminderen? Dan raden we aan om je klachten te delen met je huisarts. Hij of zij kan je waar nodig medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een medisch specialist.
-Preidt, R. (2014, 14 augustus), Study Hints at Why Women Suffer More Migraines. Web MD., geraadpleegd via https://www.webmd.com/migraines-headaches/news/20180814/study-hints-at-why-women-suffer-more-migraines