Of je nu verslaafd bent aan koffie en op zoek bent naar een hoogwaardige vervanger of gewoon van lekkere drankjes houdt: wat ook de reden is dat je dit artikel over Cichorei bent beginnen lezen, ga vooral door want het zal de moeite waard zijn. Ontdek het verleden van cichorei en leer meer over de werking van dit mooie product.
Cichoreikoffie is in steeds meer keukenkastjes een standaard. Of het nou gebruikt wordt als alternatief voor koffie, voor het aanlengen van de koffie of gewoon omdat cichorei zo smaakvol is, we kunnen niet meer om dit poeder heen. De populariteit heeft cichorei misschien wel te danken aan het feit dat koffiecichorei cafeïnevrij is en op die manier een erg geschikt koffie-alternatief voor degene die een koffieverslaving hebben. Dit kan door in één keer af te kicken of juist geleidelijk steeds meer cichorei en steeds minder koffie in te mengen.
Cichorei is een geslacht uit het plantenrijk waar onder andere de paardenbloem, witlof en andijvie tot behoren. Dat we koffie drinken van een witlofachtige plant klinkt niet erg appetijtelijk, maar onder cichorei vallen verschillende soorten. Zo zijn Cichorium intybus var foliosum witlof, Cichorium endivia andijvie en Cichorium endivia allemaal vormen van wilde andijvie. Een van de wilde cichoreisoorten (Cichorium intybus) is koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum). In tegenstelling tot de andijvie- en witlofplant is de koffiecichorei een mooie, weelderige groene struik met lichtpaarse of blauwe bloemen. De bloemen zien er sprookjesachtig uit met prachtige gelaagde blaadjes en contrasterend donkerpaarse stampers.
Hoewel de bloem er als een plaatje uitziet en het groen snel groeit, wordt koffiecichorei van de wortel gemaakt en heeft het een intens diepe en bittere smaak. Omdat de wortel inuline bevat, is cichorei minder bitter dan koffie. Sommigen zijn van mening dat cichorei door de zoetere smaak iets weg heeft van karamel.
Het drinken van cichorei is niet altijd normaal geweest en dateert uit de Franse periode rond 1800. Rond die periode kampte het gehele westen met een koffietekort waardoor cichoreikoffie in het leven geroepen werd. Mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk en plekken in de Verenigde Staten zoals New Orleans, gebruikten de cichorei als koffievervanger of om koffie aan te lengen. Door een klein beetje koffie te gebruiken en de slappe smaak te versterken met de cichoreipoeder, smaakte de koffie toch nog goed. Door het ontbreken van cafeïne in de cichorei was het aanlengen een perfecte oplossing om langer met de koffie te doen en toch een kleine oppepper te krijgen.
Vandaag de dag is juist het ontbreken van de cafeïne in de cichorei zijn sterke punt en drinken mensen het doorgaans als vervanger. Cichorei biedt immers vele gezondheidsvoordelen en een cafeïnevrij leven heeft ook zo z’n voordelen.
Koffie van cichorei wordt dus gemaakt van de wortel van de koffiecichorei. Een wilde variant van cichorei die voornamelijk geteeld wordt voor inuline. Voor het maken van de koffieachtige drank worden de wortels geoogst en vervolgens gebrand waardoor er een lichtbittere smaak, zoals die van koffie, vrijkomt. Er wordt meestal een poeder gemalen die op zichzelf verkocht wordt om thuis of in het café een drank van te maken. In Nederland werd tussen 1940 en 1945 de meeste cichoreikoffie geteeld en gedroogd door het ontbreken van koffie tijdens de oorlogsjaren.
Cichoreikoffie is gemakkelijk zelf te maken wanneer je het product in huis hebt. Je kunt verschillende soorten cichoreikoffie kopen. Sommige varianten zijn fijner poeder en andere wat meer korrelig. Dit maakt in principe voor het proces thuis geen verschil. Waar je vooral op kunt letten bij het kopen van cichorei zijn de toevoegingen. Is het puur cichorei wat je hebt aangeschaft, of zitten er nog andere ingrediënten in, zoals een mushroom-cichorei mix of (ongezonde) smaakmakers? Let er vooral ook op dat er varianten op de markt zijn waar ook echte koffie aan is toegevoegd, waardoor deze niet cafeïnevrij zijn.
Een gemakkelijke bereidingswijze van een cichoreidrank ziet er als volgt uit:
Cichoreikoffie is niet alleen populair doordat het cafeïnevrij is, maar ook door de vele gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Van cichoreikoffie zijn de volgende voordelen bekend
Verder bevat de cichoreiwortel tal van nutriënten zoals proteïne, vezels zoals inuline, maar ook vitamine B6, vitamine C, foliumzuur, kalium, mangaan en fosfor.3
Er zijn weinig bijwerkingen bekend van cichoreikoffie en het product is erg veilig. Het kan bij gevoeligheid voorkomen dat de baarmoeder lichte samentrekkingen geeft. Daarnaast staan poeders van wortels er bekend om laxerend te kunnen werken, waardoor het diarree kan veroorzaken.
Je kunt cichorei op verschillende manieren bereiden. Laat jij je ook graag inspireren of ben je op zoek naar een echte klassieker? We helpen je graag verder.
Naast het maken van een van deze drankjes of een eigen variant kun je ook denken aan bakken of koken met cichorei. Maak bijvoorbeeld deze verrukkelijke vegan tiramisu met cichorei door de espresso in het recept te vervangen door cichoreikoffie.
Wanneer je cichoreikoffie koopt, let er dan op wat voor soort je koopt: puur of gezoet en op smaak gebracht. Bewaar de cichorei bij voorkeur in een luchtdichte verpakking of container op een koele donkere plek voor de beste houdbaarheid.
Cichorei klinkt misschien erg exotisch, nieuw en hip maar is dus eigenlijk een oer-Hollandse wortel die al tijdens de Tweede Wereldoorlog als koffie gedronken werd. Toen uit wanhoop, maar we weten nu dat cichorei vele voordelen kent en goed kan helpen om van een cafeïneverslaving af te komen. Of je dat nou doet door langzaam af te bouwen en cichorei door je koffie te roeren of een lekker en creatief recept uit te proberen, genieten is het sowieso met de diepe geroosterde cichoreismaak.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
1. Pouille C, Ouaza S, Roels E, Behra J, Tourret M, Molinié R, Fontaine J, Mathiron D, Gagneul D, Taminiau B, Daube G, Ravallec R, Rambaud C, Hilbert J, Cudenned B, Lucau-Danila A, Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food, geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
2. Mihail Lucian Birsa, Laura G. Sarbu, Health Benefits of Key Constituents in Cichorium intybus L., geraadpleegd via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058675/
3. Rachael Ajmera, Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee?https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee