Het drinken van thee is een uitstekende manier om even bij te komen van de dagelijkse sleur. En als je de juiste theesoort kiest, kan thee zelfs ondersteuning bieden bij bepaalde kwaaltjes. Van gember, die bekend staat om z’n pittige smaak, zijn de voordelen al vaak onderzocht. Ontdek de voordelen van gemberthee.
Gember (de bekendste soort is Zingiber officinale), vaak een superfood genoemd, is een plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt en waarvan de wortelstok al duizenden jaren in de Indiase en Aziatische keuken en geneeskunde wordt gebruikt.
Gember wordt vooral geteeld in India, Nigeria en China en wordt al heel lang gebruikt als een aftreksel dat in de volksmond ‘gemberthee’ wordt genoemd, maar omdat er geen theebladeren aan te pas komen, is het eigenlijk geen echte thee.
Gemberthee maakt het gemakkelijk om te profiteren van de positieve effecten van gember op het lichaam, vooral als je gember niet zo vaak in de keuken gebruikt. Om van de voordelen van gember te kunnen profiteren, is het nodig om ten minste 500 mg per dag te consumeren, wat neerkomt op ten minste één kop gemberthee.
Als je gember in thee gebruikt, geniet je ook optimaal van het ‘verwarmende’ effect op het lichaam en de keel. Het kan ook worden gecombineerd met andere kruiden of specerijen, zoals citroen of kurkuma. Honing is ook ideaal in combinatie met gemberthee, omdat het de smaak verzacht.
Daarnaast heeft gember ook nog tal van voordelen voor de gezondheid, zo kan gemberthee...
Hoewel veel merken gemberthee in zakjes of in bulk aanbieden, puur of met een smaakje, wil je misschien ook gewoon je eigen gemberthee maken. Niets is eenvoudiger: alles wat je nodig hebt, is verse of poedervormige gember (bij voorkeur biologisch) en water.
Als je verse gember hebt, leg dan een stukje geschilde gember (max. 1 g) van ongeveer 2 cm in een kopje kokend water. Laat het minstens 10 minuten trekken en verwijder het dan. Als je liever gember in poedervorm eet, meng dan 1 g gember in poedervorm met een kopje heet water. Als je gember met andere kruiden wilt combineren, doe dat dan op het moment van de infusie. Je kan de drank dan zoeten als je de smaak van gewone gember te sterk vindt, bijvoorbeeld met honing. Ook goed om te weten: verse gemberwortel wordt maar één keer gebruikt en moet na aftreksel worden weggegooid.
En wist je dat je gemberthee ook gewoon koud kan drinken? Zijn verkwikkende smaak leent zich perfect voor de ijsdrankjes waar we in de zomer zo van houden. Laat hiervoor jouw verse of poedervormige gember ongeveer tien minuten trekken in kokend water en voeg dan ijs toe om de drank af te koelen.
Op een nog snellere manier verse gemberthee maken? Dan is de gember juice van G'nger een handige keuze.
Als je van de smaak van gemberthee houdt, is het goede nieuws dat je het elke dag kunt drinken. Het kan zelfs meerdere keren per dag. De aanbevolen maximale dagelijkse dosis is 3 tot 4 g per dag, zodat je gerust meerdere kopjes gemberthee per dag kunt drinken (zelfs 's avonds, want gember bevat geen cafeïne). Bij overdosering met gember kan je last krijgen van brandend maagzuur en krampen in de darmen en maag.
Goed om te weten: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt de consumptie van gember door kinderen onder de 6 jaar af. Hoe zit het met zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven? De WHO staat het gebruik van gember tegen misselijkheid toe, maar uit voorzorg wordt het afgeraden voor vrouwen die borstvoeding geven.
Als je een medische behandeling ondergaat of twijfelt, vraag dan altijd medisch advies voordat je regelmatig gemberthee drinkt.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden
1. C.D. Black, Ginger (Zingiber officinale) Reduces Muscle Pain Caused by Eccentric Exercise, https://www.jpain.org/article/S1526-5900(09)00915-8/fulltext