Heb je al eens moringathee geproefd? Deze kruidenthee, die bekend staat voor z’n kruidige en lichtzoete smaak, is gemaakt van bladeren van de Moringa oleifera. De moringa, in het Nederlands ook wel de peperwortelboom genoemd, is een boomsoort die in (sub)tropische streken groeit en bekend staat voor z’n hoge voedingswaarde. Dat is ook de reden waarom hij af en toe de wonderboom wordt genoemd. In dit artikel lees je alles over deze wonderlijke boom.
De moringaboom komt van nature voor op de flanken van de Himalaya in Noordwest-India. Tegenwoordig wordt hij ook gekweekt in (sub)tropische gebieden in onder meer Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika, waar hij omwille van z’n nutritionele waarde soms zelfs gebruikt wordt om ondervoeding tegen te gaan.
Van bladeren tot vruchten: omdat bijna elk onderdeel van de Moringa oleifera kan worden gebruikt, wordt hij ook wel gezien als de meest bruikbare boom ter wereld. De moringa heeft ook tal van toepassingen: zo worden de vruchten gebruikt in veel gerechten in Zuidoost-Azië, worden volgroeide vruchten gegeten als een soort noten, wordt uit de zaden behenolie of moringaolie gewonnen, wordt de wortel gebruikt als smaaktoevoeging bij gerechten, worden de bladeren gekookt of gebruikt voor het maken van moringathee & moringapoeder en worden de zaden gebruikt om water te zuiveren.
Moringa doet z’n naam de wonderboom alle eer aan met verschillende gezondheidsvoordelen:
Moringa zou kunnen helpen bij het behoud van een normale bloedsuikerspiegel.* Volgens de wetenschap zou dit effect bekomen worden door de vele plantenverbindingen waar moringa rijk aan is, zoals isothiocyanaten.1
Bijkomend wetenschappelijk onderzoek is wel nog noodzakelijk, maar de eerste (beperkte) studies tonen alvast mooie resultaten. Zo toonde een onderzoek bij 30 vrouwen aan dat een dagelijkse inname van 7 gram moringabladpoeder gedurende drie maanden de bloedsuikerspiegel met gemiddeld 13,5% verlaagde. Een andere kleinschalige studie bij zes proefpersonen ontdekte dat een toevoeging van 50 gram moringabladeren bij de maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel met gemiddeld 21% verlaagde.2,3,4,5
Zoals eerder al aangehaald, heeft moringa een uitstekende nutritionele waarde. Deze nutriënten kunnen ook heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen:
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Omdat de moringaboom op zo veel verschillende manieren verwerkt wordt, kan je moringa ook op tal van manieren innemen. Zo kan je het op meerdere manieren in recepten verwerken, maar om optimaal van de voordelen van morgina te profiteren, kan je ook kiezen voor moringathee, moringapoeder of moringacapsules.
Er zijn weinig tot geen bijwerkingen bij het gebruik van moringa bekend, zelfs bij hogere doseringen. Er zijn ook geen nadelen van moringa bekend. Toch wordt aangeraden om je moringaconsumptie langzaam op te bouwen en de maximale inname te beperken tot maximaal 70 gram moringabladeren of 11 theelepels moringapoeder per dag, wat overeenkomt met ongeveer 50 gram poeder.6 Verder is het belangrijk om voor moringa van goede kwaliteit te kiezen.
Het gebruik van moringa wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Neem moringa enkel in overleg met je arts.
Een goede gezondheid begint altijd bij een gezond en gevarieerd eetpatroon, een goede slaap en voldoende beweging. Geef daar dus altijd prioriteit aan. Als je toch nog wat extra nutriënten binnen wil krijgen, bijvoorbeeld tijdens een extra drukke periode, dan kan wat extra moringa mogelijk wel een goede keuze zijn. Moringa is gezond omdat je er extra vitamines en mineralen door binnenkrijgt, maar verwacht er geen wonderen van.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.