Rhodiola is een kruid afkomstig van de Rhodiola rosea-plant. Als supplement worden wereldwijd talrijke preparaten van Rhodiola rosea gebruikt. Zo zou het onder andere kunnen helpen bij stress en sportprestaties*. Wil je weten of Rhodiola voordelen kan hebben voor jouw levensstijl en gezondheidsdoelen? In dit artikel ontdek je alles over dit bijzondere plantje.
Rhodiola rosea is een vetplant die van origine voorkomt in Scandinavië, China en Noord-Amerika. De plant groeit van nature op grote hoogten, in droge zandgrond, op zeekliffen en in de spleten van bergrotsen. De plant wordt ook wel rozenwortel genoemd omdat de wortelstok naar rozen ruikt. Rhodiola werd vroeger al gebruikt om hoofdpijn te bestrijden en nachtrust te bevorderen*. Vandaag de dag wordt het kruid ingezet voor zijn adaptogene eigenschappen*. Zo zou Rhodiola o.a. kunnen helpen om de weerbaarheid tegen stress te verhogen* en de gemoedstoestand te verbeteren* 1.
In studies naar stressgerelateerde aandoeningen blijkt dat Rhodiola een rol kan spelen in het verminderen van klachten binnen deze gebieden* 2.
Ondersteunt het cardiovasculaire systeem*
Rhodiola heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem omdat het helpt beschermen tegen hypertensie (hoge bloeddruk)* en bijdraagt aan een normale bloedcirculatie*. Ook helpt Rhodiola de normale functie van de bloedsomloop te behouden, waardoor de cellen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien*. Rhodiola rosea is in klinische studies toegepast op het cardiovasculaire systeem waarbij er weinig sprake is van toxiciteit en bijwerkingen. De werkzame medicinale bestanddelen van Rhodiola rosea zijn voornamelijk fenylalkylglycosiden (salidroside, tyrosol) en polysacchariden 6.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van Rhodiola. De duur van deze onderzoeken loopt uiteen van 7 dagen tot 12 weken. In deze onderzoeken is ook een verschil geweest in focus. Waar sommige onderzoeken gericht zijn op het meten van effect bij sportprestaties, zijn andere gericht op de werking op de mentale gezondheid en stress.
Hoe snel Rhodiola werkt, ligt dus aan het doel waarvoor je het gebruikt. Zo toont een van de onderzoeken aan dat deelnemers binnen 4 weken verbetering ondervonden in hun stress-level, vermoeidheid, gemoedstoestand en concentratie* 2. Een ander onderzoek toont aan dat een positief effect op vermoeidheid al na 7 dagen meetbaar is* 2. Daarnaast zijn in de meeste onderzoeken de effecten meer prominent met tijd, maar zijn de eerste positieve effecten al na 7 dagen merkbaar 2.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Hoe lang je Rhodiola precies kunt gebruiken, is niet met zekerheid te zeggen. Net als met de snelheid van de werking zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de veiligheid van de duur van het gebruik. Voor nu blijkt het gebruik van Rhodiola in ieder geval veilig te zijn voor 6-12 weken 3. Let er wel op dat je een kwalitatief supplement kiest dat Rhodiola rosea bevat en geen andere Rhodiola soorten. Het is mogelijk dat je het supplement langer dan 12 weken kan gebruiken, maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan. Qua hoeveelheid wordt aangeraden 200 milligram per dag te nemen en in ieder geval niet boven de 600 milligram per dag te gebruiken 5.
Over het algemeen heeft Rhodiola rosea weinig bijwerkingen. Het is mogelijk dat je een droge mond krijgt, of juist extra speeksel aanmaakt. Ook is duizeligheid een mogelijke bijwerking van Rhodiola.
Daarnaast zijn er een aantal medicijnen waarbij Rhodiola de werking kan beïnvloeden. Zo wordt het afgeraden Rhodiola te gebruiken in combinatie met antidepressiva en slaapmiddelen. Het stofje rosiridine, aanwezig in Rhodiola, is net als een MAO-remmer een monoamine-oxidaseremmer. Als je MAO-remmers neemt als antidepressiva, wordt het afgeraden tegelijkertijd Rhodiola te gebruiken 4.
Ook kan Rhodiola het bloedsuikerlevel verlagen. Voor mensen die diabetesmedicatie nemen, is het verstandig om hun bloedsuiker extra goed te monitoren en te overleggen met hun arts bij het gebruik van Rhodiola. Hetzelfde geldt voor de bloeddruk; Rhodiola kan de bloeddruk verlagen en daarom is het voor mensen met bloeddrukverlagers raadzaam de bloeddruk regelmatig te monitoren. Daarnaast zijn er nog een aantal andere medicijnen en medische aandoeningen waar Rhodiola-suppletie effect op kan hebben 3. Vraag daarom altijd je huisarts om advies voordat je begint met dit supplement.
Rhodiola rosea kan een positieve werking hebben op een aantal mentale en fysieke functies in ons lichaam*. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat je Rhodiola tot 12 weken veilig kan gebruiken, mits je rekening houdt met je eigen medische situatie en medicijngebruik. Je kan een Rhodiola supplement op verschillende manieren innemen. De meest gebruikelijke vorm is in een tablet of capsule. Het wordt geadviseerd 200 milligram per dag te nemen en altijd even met een arts te overleggen alvorens je begint met een Rhodiola supplement. Ben je benieuwd geworden naar dit supplement en heb je het gebruik ervan goed overwogen? Bij Holland & Barrett kun je verschillende Rhodiola rosea supplementen kopen.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.
1. Orthokennis. “Rhodiola rosea | Stichting OrthoKennis.” Orthokennis, https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Rhodiola. Accessed 24 May 2023.
2. Stojcheva, Emilija Ivanova, and José Carlos Quintela. “The Effectiveness of Rhodiola rosea L. Preparations in Alleviating Various Aspects of Life-Stress Symptoms and Stress-Induced Conditions—Encouraging Clinical Evidence.” NCBI, 17 June 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228580/. Accessed 24 May 2023.
3. WebMD. “Rhodiola: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” WebMD, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-883/Rhodiola. Accessed 25 May 2023.
4. “Informatieblad wisselwerking ashwagandha, Rhodiola en Griffonia simplicifolia met antidepressiva.” NPN, 1 December 2020, https://www.npninfo.nl/wp-content/uploads/2021/01/5-Infoblad-web-Ashwaganda-Rhodiola-antidepressiva.pdf. Accessed 25 May 2023.
5. Zelman, Kathleen M. “Rhodiola: Health Benefits, Uses, Doses, Safety Information, and More.” WebMD, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-Rhodiola. Accessed 25 May 2023.
6. Liu, Liping. “Rhodiola rosea: A Therapeutic Candidate on Cardiovascular Diseases.” NCBI, 27 February 2022, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8898776/. Accessed 31 May 2023.
7. Koop, Tina, et al. “Effects of a Rhodiola rosea extract on mental resource allocation and attention: An event-related potential dual task study.” online library, 27 6 2020, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6778. Accessed 31 5 2023.
8. “Effects of Rhodiola Rosea Supplementation on Exercise and Sport: A Systematic Review.” NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9021834/. Accessed 31 May 2023.