Heb jij vaak last van een opgezwollen buik, constipatie, diarree, hoofdpijn of vermoeidheid? Dan zou het wel eens kunnen dat je coeliakie hebt, een overgevoeligheid voor gluten. Ondanks dat glutenvrij leven misschien een hele uitdaging kan lijken, hoeft dit gelukkig niet zo te zijn! Wij leggen je uit wat coeliakie nu precies is (én hoe je het uitspreekt!) en laten zien hoe je met Schär gemakkelijk switcht naar glutenvrij. Schär bewijst dat je ook als je noodgedwongen glutenvrij eet gewoon kan blijven genieten!
Coeliakie spreek je uit als seu-lia-kie en is een benaming voor de overgevoeligheid voor gluten. Soms wordt ook de term glutenallergie gebruikt, maar dit is niet correct. Coeliakie is namelijk geen allergie, maar een auto-immuunziekte die wordt geactiveerd door het eten van gluten.
Naar schatting heeft ongeveer 1% van alle Nederlanders coeliakie. Echter is minder dan één vijfde van deze ruim 170.000 mensen gediagnosticeerd, wat betekent dat er alleen al in Nederland zo’n 140.000 mensen met klachten rondlopen, zonder te weten dat ze coeliakie hebben! Hiermee is coeliakie een van de meest ondergediagnostiseerde aandoeningen.
Bij mensen met coeliakie kan de kleinste hoeveelheid gluten al voor grote problemen zorgen. Als je overgevoelig bent voor gluten, kan het eten van gluten namelijk leiden tot een ontstekingsreactie in de dunne darm, wat verschillende gezondheidsklachten tot gevolg kan hebben. Langdurige beschadiging aan de darmwand kan leiden tot ernstige verschijnselen van voedingstekorten, omdat de darmen dan niet langer in staat zijn om voldoende voedingsstoffen op te nemen.
Hoewel de klachten van mensen met coeliakie van persoon tot persoon verschillen en de lijst van mogelijke symptomen lang is, komen bepaalde klachten vaker voor dan andere.
De meest voorkomende symptomen van coeliakie zijn:
Bij baby’s en kinderen kan coeliakie ook symptomen als een groeiachterstand, een opgezette buik, een te geringe gewichtstoename en dunne armen en benen veroorzaken.[1]
Klachten gerelateerd aan coeliakie kunnen op elke leeftijd optreden, dus ook pas op volwassen leeftijd. Ook kan je coeliakie hebben zonder klachten te ervaren. Dit betekent echter niet dat er dan ook helemaal niets aan de hand is, er is in dergelijke gevallen namelijk vaak wel sprake van schade aan de darmwand.
Aangezien de verschijnselen per persoon verschillen en de symptomen van coeliakie vaak overlappen met die van andere aandoeningen (zoals andere voedselintoleranties of Prikkelbare Darm Symdroom (PDS)), is het verstandig om je te laten testen en diagnosticeren door een huisarts – ook bij milde, vage klachten.
Omdat onbehandelde coeliakie kan serieuze gezondheidsgevolgen kan hebben, is het belangrijk om je te laten testen zodat vastgesteld kan worden of je daadwerkelijk coeliakie hebt. Je huisarts kan aan de hand van een bloedtest zien of er antistoffen tegen gluten in je bloed aanwezig zijn. Als dit het geval is, is de kans dat je coeliakie hebt erg groot.
Als je al glutenvrij begint te eten vóór je de test laat doen, wordt het veel lastiger om coeliakie vast te stellen: deze antistoffen tegen gluten zijn namelijk alleen in je bloed aanwezig als je gluten blijft eten. Voor het verkrijgen van een zo nauwkeurig mogelijk resultaat is het dan ook belangrijk dat je gewoon gluten blijft eten.
Daarnaast is het überhaupt af te raden om volledig glutenvrij te eten als hier geen medische noodzaak voor is. Als je een glutenvrij dieet volgt, kan het namelijk best lastig zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen en loop je een groter risico op tekorten aan o.a. vezels en ijzer.
Voor je naar de huisarts stapt, kan je eerst een online zelftest doen, zoals de zelftest van Schär. Deze zelftest geeft geen diagnose, maar de uitslag kan je helpen bepalen of het verstandig is om contact op te nemen met je huisarts voor verder onderzoek. Doe zeker ook de zelftest als iemand in je naaste familie coeliakie heeft; coeliakie is (deels) erfelijk, waardoor familieleden van iemand met coeliakie een groter risico lopen op deze aandoening dan anderen.
Het kan ook zo zijn dat je negatief test op coeliakie, maar toch last hebt van aan coeliakie gerelateerde (buik)klachten. In dat geval kan het goed zo zijn dat je glutensensitiviteit hebt (ook wel NCGS of non-celiac gluten sensitivity genoemd).
Zoals de Engelse benaming non celiac gluten sensivity al impliceert, kan er bij mensen met glutensensitiviteit geen coeliakie worden vastgesteld, maar zijn ze wel gevoelig (sensitief) voor gluten. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten ook vaak bij het vermijden van gluten. Bij mensen met glutensensitiviteit raakt de darm echter niet beschadigd als ze wel gluten eet. Een ander belangrijk verschil tussen glutensensitiviteit en coeliakie is echter dat glutensensitiviteit vanzelf weer kan verdwijnen, terwijl je coeliakie voor het leven hebt.
Als je coeliakie hebt, kun je ook niet even een cheat-momentje inlassen en toch gewoon een koekje nemen dat gluten bevat. Elk spoortje gluten kan de darm namelijk opnieuw beschadigen. De enige behandeling die er voor coeliakie is, is je leven lang glutenvrij eten.
Een levenslang strikt glutenvrij dieet klinkt misschien als een straf, maar met Schär wordt glutenvrij eten echt een feestje!
Al sinds 1922 is Schär hét merk voor glutenvrije voeding. Bij Schär vind je een uitgebreid assortiment aan glutenvrije producten voor ieder moment van de dag – van glutenvrije ontbijtproducten zoals brood, crackers en cornflakes, tot wraps, pasta, bakmixen en heerlijke glutenvrije snacks. Het doel van Schär is om lekkere en veilige glutenvrije producten aan te bieden die gemaakt zijn van de beste en hoogste kwaliteit glutenvrije ingrediënten. Zo wordt glutenvrij eten écht genieten!
Bij de ontwikkeling van nieuwe, glutenvrije producten werkt Schär samen met experts en voedingsdeskundigen. Door jarenlange ervaring met het produceren van glutenvrije voeding is Schär in staat om producten te maken die net zo lekker zijn als producten die wél gluten bevatten, maar dan glutenvrij. Bovendien besteedt Schär veel aandacht aan een goede voedingswaarde en de hoeveelheid voedingsvezels in haar producten, zodat je ook als je noodgedwongen glutenvrij eet niets tekortkomt!
Alle producten van Schär zijn glutenvrij volgens de in Nederland geldende normen van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).
Wist je dat je met de glutenvrije melen en bakmixen van Schär de lekkerste gerechten op tafel tovert? Bekijk hier het recept voor een overheerlijk glutenvrij veggie hummus flatbread!