Eiwit is een essentiële voedingsstof die we nodig hebben voor energie, groei, herstel en onderhoud van ons lichaam, met name onze botten en spieren.
2
Volwassenen zouden elke dag ongeveer 0,8-1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht in hun voeding moeten opnemen.2,3 Dit komt bijvoorbeeld neer op 60-75 gram per dag voor een man van 75 kg en 48-60 gram per dag voor een vrouw van 60 kg.
Traditionele voorbeelden van eiwitrijk voedsel zijn dierlijke bronnen, zoals kip, kalkoen, biefstuk, tonijn, eieren en zuivelproducten.2
Maar hoe krijg je de eiwitten binnen die je nodig hebt als je vegetariër of veganist bent? Of als je gewoon wilt minderen met dierlijk voedsel? Dat is waar rijsteiwit van pas kan komen, naast andere plantaardige eiwitopties.
Rijstproteïne komt van rijst en is, net als andere plantaardige proteïnen, meestal verkrijgbaar als poeder dat kan worden toegevoegd aan eten en drinken. Hoewel de gegevens beperkt zijn, toont nieuw onderzoek aan dat rijsteiwit zeer voedzaam is en een aantal potentiële voordelen heeft.4