Rijk aan onder meer B-vitamines, magnesium, calcium, ijzer en eiwitten (mét alle essentiële aminozuren): het is geen toeval dat spirulina snel uitgroeide dat een van de populairste voedingssupplementen ter wereld. ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, onderzoekt zelfs de opties om spirulina in te zetten als multifunctioneel superfood tijdens lange ruimtemissies.1 In dit artikel lees je alles over spirulina poeder en de voordelen van spirulina.
Spirulina is een voedingssupplement gemaakt van cyanobacteriën, ook wel blauwalgen of in het Latijn Arhtrospira platensis genoemd. Dit type algen groeit in mineraalrijke zoutwateren en is veelal te vinden in Afrika en Centraal-Amerika.
Veel blauwalgen zijn giftig - wat meteen ook de reden is waarom zwemmen in water met blauwalgen afgeraden wordt -, maar zuivere spirulina wordt wel als veilig beschouwd. Het wordt in grote hoeveelheden in Noord-Amerika en Azië gekweekt om in de vorm van spirulina poeder of spirulina tabletten als voedingssupplementen op de markt te brengen, want spirulina zit boordevol nutriënten.
Spirulina is niet alleen rijk aan allerlei vitaminen en mineralen, maar ook aan essentiële vetzuren en eiwitten. Een eetlepel (7 gram) gedroogd spirulina poeder bevat:
Als je puur naar de spirulina voedingswaarden per gram kijkt, behoort spirulina tot een van de meest voedzame en nutriëntrijke stoffen op aarde. Omdat je je echter aan de maximale dagelijkse hoeveelheid moet houden, is spirulina geen vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding, al kan het er wel een goede aanvulling op zijn.
Vanwege de indrukwekkende nutritionele waarde is een spirulina supplement een goede aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Omdat het veel eiwitten met essentiële aminozuren bevat, kan het ook een uitstekende aanvulling zijn op een vegan of vegetarisch dieet. Naar de gezondheidsvoordelen van spirulina wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar dit weten we intussen al:
Omdat het rijk is aan veel verschillende nutriënten, heeft spirulina ook nog andere gezondheidsvoordelen:
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Spirulina is over het algemeen in twee varianten te koop, in tablet- of poedervorm:
Een spirulina supplement neem je het beste tijdens of net voor een maaltijd, bijvoorbeeld bij het ontbijt. In de meeste onderzoeken wordt gesproken van een maximale spirulina dosering van 5 gram per dag, maar check altijd goed de verpakking van het supplement en houd je aan de aanbevolen dosering.
Omdat we eerder al vermeldden dat blauwalgen giftig kunnen zijn, vraag je je misschien af of spirulina gevaarlijk is. Spirulina die in het wild wordt geoogst werd, kan verontreinigd zijn met zware metalen, bacteriën of andere schadelijke stoffen. Spirulina supplementen worden echter gekweekt in een gecontroleerde omgeving waarin wetenschappers methodes ontwikkelden om schadelijke stoffen te verwijderen.
Zuivere spirulina supplementen worden als veilig beschouwd als je je aan de aanbevolen dosering houdt, al moeten mensen met een auto-immuunziekte spirulina en andere algensupplementen vermijden. Omdat spirulina de bloedstolling kan vertragen, wordt het ook afgeraden als je bloedverdunners gebruikt. Ook als je gevoelig bent voor allergieën, moet je extra voorzichtig zijn met spirulina. Naar het gebruik van spirulina tijdens de zwangerschap, is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Als je spirulina wil gebruiken, vraag dan altijd eerst advies bij je arts.
Hoewel spirulina een van de meest nutriëntrijke voedingssupplementen ter wereld is, kan het nooit een vervanging zijn van een gezond en gevarieerd dieet. Omdat het rijk is aan eiwitten, essentiële vetzuren en zowat alle vitamines en mineralen bevat die we nodig hebben, kan spirulina wel een goede aanvulling zijn. Vanwege de essentiële aminozuren is het met name voor vegans en sporters een interessant supplement. Houd je wel aan de aanbevolen hoeveelheid en contacteer eerst je arts.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met een huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.