Geloof niet alles wat mensen online zeggen wat je op je huid kan smeren, want soms zegt je huid gewoon nee.
Ik ben dokter Willemijn Bos en dit is SkinTalk.
Stress heeft enorm veel invloed op je huid. Dat is vaak wel bekend, maar andersom is het ook zo: de huid kan ook heel veel stress geven bij stress. Bij stress heb je acute stress en chronische stress. Een voorbeeld van acute stress in je huid is dat je bijvoorbeeld rode wangen kan krijgen, dat je kan gaan blozen als je op een groot podium staat voor een grote zaal. Als je gaat blozen, dan komt je lichaam meer in een aan-stand, in actie. Dat is een soort vecht-of-vlucht reactie. Wat je daarbij kan ervaren is dat je hart sneller gaat kloppen, dat je het warm krijgt, dat je kan gaan zweten. Daarbij kan de doorbloeding van de wangen toenemen en kan je rode wangen krijgen.
De andere vorm is chronische stress. Die ervaren we tegenwoordig veel doordat we continu prikkels krijgen: telefoon, computer, andere stressfactoren van buiten. En deze chronische stress zetten we dan niet om in actie. We gaan niet bewegen, want we zitten ook nog eens heel veel stil op onze stoel. Die combinatie van chronische stress aan de buitenkant en daarbij ook gaan stilzitten, dat is geen handige combinatie voor je lijf, maar ook niet voor je huid.
Wat er in het brein gebeurt bij chronische stress is dat je hypothalamus-hypofyse-bijnier-as wordt aangezet. Dat noemen we ook wel de stress-as. In die bijnier worden dan stresshormonen vrijgemaakt: cortisol en adrenaline, en dat zijn je stresshormonen. Deze hormonen hebben bij kortdurende stress een functionele respons, maar langdurig is dat niet goed voor je lijf. De barrièrefunctie van je huid kan verminderen, wondgenezing kan vertragen en chronische huidziekten zoals eczeem, psoriasis, acne en galbulten kunnen door bepaalde ontstekingsstoffen in de huid erger worden bij chronische stress.
In de huid zijn sensoren aanwezig die alles van buiten registreren: druk, temperatuur en aanraking. Deze sensoren zijn superbelangrijk, want die scannen de hele dag of het veilig of onveilig is. Als het onveilig wordt geregistreerd aan de buitenkant, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd: gevaar. En als de hersenen gevaar registreren, worden weer al die stresshormonen vrijgemaakt.
Waar je dat heel mooi ziet is bij pasgeboren baby’s. Onderzoeken tonen aan dat huid-op-huidcontact met de baby stressverlagend werkt en dat het de band tussen het kind en de ouder verbetert. Wat er gebeurt bij huid-op-huidcontact is dat het cortisol verlaagt en het knuffelhormoon oxytocine verhoogt.
Andersom is het ook zo dat als je een onrustige huid hebt, dat dat juist weer tot mentale stress kan leiden in je hoofd. Je kunt je onzeker voelen, frustratie ervaren of bang zijn om je huid aan anderen te laten zien. Dat zijn allemaal reacties van mentale stress. Dus als je stress hebt, kan dat leiden tot een onrustige huid. En een onrustige huid kan weer leiden tot stressreacties in je brein. En dan zit je eigenlijk in een soort vicieuze cirkel.
Wat je soms ziet als je in zo'n vicieuze cirkel zit, is dat je huid echt met alles wat je erop doet reageert met irritatie en roodheid. Of dat je een product dat je jarenlang zonder problemen gebruikt hebt, ineens niet meer goed verdraagt of zelfs averechts werkt. Als je merkt dat je in zo’n vicieuze cirkel zit, dan kun je gaan kijken: hoe kan ik mijn stressfactoren wegnemen? Hoe kan ik meer gaan ontspannen of dingen doen waar ik blij van word?
Geloof niet alles wat mensen online zeggen wat je op je huid kan smeren, want soms zegt je huid gewoon nee. Het is natuurlijk zonde om je huid te beschadigen of te irriteren met producten, en daarmee ongewild stressfactoren te creëren die huidziekten kunnen onderhouden.
Er zijn natuurlijk producten die in eerste instantie altijd een beetje irritatie geven. En als dat zo is, moet je er natuurlijk gewoon mee doorgaan. Maar als je gecheckt hebt dat het niet normaal is, dat het niet bij het product hoort dat het irriteert, dan moet je er gewoon mee stoppen.
Als je die vicieuze cirkel wilt doorbreken, leer dan luisteren naar je huid. Want als jij luistert naar je huid, maak je keuzes die echt bij jouw huid passen. En als je keuzes maakt die bij jouw huid passen, krijg je een betere huid. En dat leidt weer tot stressverlaging. En daar kun je vandaag al mee beginnen.