Als je langere tijd slecht geslapen hebt, dan is het herstellend vermogen van je huid minder.
Ik ben dokter Willemijn Bos en dit is SkinTalk.
Ken je dat? Na een paar nachten slecht slapen ziet je huid er dof uit en heb je gezwollen ogen. Aan de andere kant: als je goed slaapt, straalt je huid veel meer. Slechte slaap vermindert het herstellend vermogen van je huid. Een zichtbaar gevolg daarvan is vocht onder de ogen, ook wel "puffy eyes" genoemd. Dat ontstaat onder andere doordat er vocht uit de bloedvaten lekt. De huid onder je ogen is heel dun, waardoor je extra goed ziet wanneer daar vocht zich ophoopt — en zo ontstaan die dikke, gezwollen ogen.
Het proces van huidherstel is essentieel voor een langer gezond leven. Je huid is je grootste orgaan en vormt de grens tussen je binnen- en buitenwereld. Overdag richt je huidbarrière zich op verdediging tegen invloeden zoals uv-straling, luchtvervuiling en andere stressoren. ’s Nachts komt je huid tot rust. Externe prikkels zijn er dan nauwelijks, waardoor de huid zich beter kan herstellen en zich kan voorbereiden op een nieuwe dag.
Je kunt de bovenste huidlaag, de opperhuid, zien als een roltrap. In de onderste laag van die ‘roltrap’ staan voortdurend gezonde, vitale huidcellen klaar om omhoog te komen. Zo blijft je huid vernieuwen en optimaal functioneren als beschermingslaag tegen de buitenwereld.
Voor zowel je lichaam als je huid is 7 tot 9 uur slaap per nacht meestal voldoende. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, is persoonlijk. Het hangt af van factoren zoals je genetische aanleg, voeding en leefomgeving. Als je 7 tot 9 uur slaapt maar tóch vermoeid wakker wordt, kan het zijn dat niet alleen het aantal uren telt, maar ook wanneer en hoe je slaapt.
Dat heeft te maken met je biologische klok, ook wel het circadiaans ritme genoemd. Die klok regelt allerlei herstelprocessen in je lichaam. Een verstoring van dit ritme, bijvoorbeeld door schermgebruik laat op de avond of onregelmatige nachtdiensten, kan ertoe leiden dat je vermoeid bent, slecht inslaapt of opnieuw die doffe huid krijgt.
Wil je dat ritme optimaliseren? Probeer dan binnen twee uur na het opstaan een half uur buiten te wandelen en laat daarbij daglicht je ogen bereiken. Dat daglicht helpt je biologische klok om beter afgesteld te blijven.
Heb je toch een slechte nacht gehad? Dan kun je jezelf een gezichtsmassage geven. Dat verbetert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van opgehoopt vocht, waardoor je huid er meteen frisser en stralender uitziet.
Kortom: onderschat de kracht van slaap voor je huid niet. Je huid is je grootste orgaan en een belangrijk pantser. Overdag beschermt ze je tegen invloeden van buitenaf, ’s nachts herstelt ze zich en bereidt zich voor op de volgende dag. Slaap is dus essentieel voor huidherstel én om langer gezond te blijven.