Een stralende huid en een langer gezond leven beginnen met voeding.
Ik ben dokter Willemijn Bos en dit is SkinTalk.
Om te begrijpen hoe voeding je huid beïnvloedt, is het goed om te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid lijkt eigenlijk op een ui met meerdere lagen. Elke laag heeft een eigen functie en behoefte aan specifieke voedingsstoffen. Daarom helpt niet één enkel ingrediënt voor een stralende huid, maar gaat het juist om de juiste combinatie.
De bovenste laag van de huid is de opperhuid, met aan de buitenkant de hoornlaag. Deze laag bestaat uit dode huidcellen met vet ertussen. Je verliest er dagelijks wel een miljoen van. Die vetten werken als een soort lijm tussen de huidcellen. Om die ‘lijm’ gezond te houden, is het belangrijk om voldoende gezonde vetten te eten, zoals olie, avocado en noten.
De laag onder de opperhuid is de lederhuid. Dit is de dikste laag van de huid. Hier bevinden zich onder andere bloedvaten, lymfevaten en gevoelsensoren die verbonden zijn met zenuwen. Ook zitten hier haren, talgklieren en zweetklieren. Deze laag is belangrijk voor het registreren van druk, temperatuur en pijn, maar ook voor de stevigheid van de huid — en daarvoor zijn eiwitten essentieel. Voldoende eiwitinname is dus belangrijk voor een sterke en veerkrachtige huid.
Een andere groep voedingsstoffen zijn de koolhydraten. Je hebt snelle en langzame koolhydraten, maar voor de huid zijn vooral de langzame koolhydraten belangrijk. Die vind je in verse groene groenten, volkorenproducten en zilvervliesrijst.
De onderste laag van de huid is de hypodermis, oftewel het onderhuidse bindweefsel. Deze laag bestaat uit vetcellen met daartussen bindweefselstructuren. Ze werkt als een beschermende deken, en bevat bloedvaten die de bovenliggende lagen van voeding voorzien. De hypodermis speelt ook een rol bij de opslag van energie en het reguleren van je lichaamstemperatuur.
Maar voeding kan niet alleen positief, ook negatief uitwerken op de huid. Zo kan ongezonde voeding, zoals veel snelle suikers (wit brood, frisdrank, snoep, koek, taart), leiden tot een proces dat glycatie heet. Daarbij ‘plakt’ suiker als het ware aan het collageen in je huid. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van je huid, maar als het door suikers verzuikert, wordt het breekbaar en functioneert het minder goed. Dit kan zich uiten in plooitjes, lijntjes en rimpels.
Natuurlijk zou het mooi zijn als er één perfect voedingsplan bestond voor iedereen, maar dat is niet zo. Ieder mens, en dus iedere huid, is anders. Iedereen heeft baat bij een persoonlijk voedingsplan. Heb je bijvoorbeeld een droge, schrale huid met schilfers? Dan is het belangrijk om in elk geval voldoende water te drinken. Maar water alleen is niet voldoende — alle eerder genoemde voedingsstoffen zijn belangrijk.
Het belangrijkste als je met voeding aan de slag wilt gaan, is om kleine stappen te zetten. Drink je bijvoorbeeld 's ochtends altijd koffie? Begin dan eens met een glas water erbij. Dat is vaak makkelijker dan meteen iets weglaten. Je kunt ook je ontbijt beginnen met een handje noten, zodat je je langer verzadigd voelt.
Kortom, wat je eet en drinkt heeft invloed op de gezondheid van je huid. Voeg in kleine stappen gezonde dingen toe aan je voeding en ontdek wat werkt voor jouw huid. En daar kun je vandaag al mee beginnen.