Je kunt vitamine D op twee manieren binnenkrijgen:
1. Via blootstelling aan zonlicht
Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Dat komt omdat zonneschijn de belangrijkste bron van vitamine D is (ongeveer 80-90%). Via zonlicht kan ons lichaam zelf vitamine D aanmaken in de huid. In Nederland wordt aangeraden om dagelijks 15-30 minuten in de zon te zijn met onbedekte huid (zoals je gezicht, handen en armen). Dit moet bij voorkeur gebeuren tussen 11:00 en 15:00 uur, wanneer de zon het sterkst is en de uv B-straling het meest effectief is voor de aanmaak van vitamine D.
Hoewel zonnebrandcrème essentieel is om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling, kan het de aanmaak van vitamine D in de huid verminderen. Geen enkele zonnebrandcrème blokkeert echter alle uv-straling volledig, waardoor je lichaam nog steeds in staat is om vitamine D aan te maken, zelfs wanneer je bent ingesmeerd. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende blootstelling aan zonlicht voor de productie van vitamine D en het beschermen van je huid tegen overmatige uv-straling.
2. Via je voeding
Ook kan je vitamine D via voeding binnenkrijgen. Denk dan aan voedingsmiddelen zoals vette vis, vlees en eieren. In plantaardige voedselbronnen komt vitamine D minder voor, maar het wordt wel vaak toegevoegd aan sojayoghurt of plantaardige melk.
Zelfs als je gezond en gevarieerd eet, krijg je echter niet altijd voldoende vitamine D binnen. Vooral tussen oktober en maart, wanneer de zon in Nederland en België minder vaak en onvoldoende krachtig schijnt, krijgen we vaak te weinig vitamine D binnen.