Cocoa en cacao bieden beide verschillende voedingswaarde, hoewel hun profiel licht kan verschillen door de verwerkingsmethoden.
Beide bevatten flavonoïden en andere bestanddelen die kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid.2 Het gebruik van cacao met mate past in een uitgebalanceerd dieet.
IJzer
Cocoa en cacao zijn goede bronnen van ijzer, een mineraal dat betrokken is bij verschillende lichaamsfuncties. Zo is ijzer goed voor een normaal zuurstoftransport door het lichaam en de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Het mineraal helpt bij vermoeidheid en activeert de natuurlijke energie in het lichaam.3
Magnesium
Zowel cacao als cocoa zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat een rol speelt in allerlei processen in het lichaam.4 Magnesium is goed voor de spieren en ondersteunt een normale spierwerking. Daarnaast is het goed voor het geheugen en concentratievermogen, en draagt het bij aan een heldere geest.
Zink
Hoewel cocoa en cacao niet de belangrijkste bronnen van zink zijn in vergelijking met andere voedingsmiddelen, bevatten ze toch kleine hoeveelheden van dit mineraal. Zink helpt het immuunsysteem, draagt bij tot de normale synthese van DNA en speelt een rol in het de celdelingsproces. Ook is het goed voor haar en nagels en belangrijk voor de huid.
Flavonolen
Cocoa en cacao zijn bijzonder rijk aan flavonolen. Flavonolen zijn een groep van natuurlijke stoffen die behoren tot de bredere familie van flavonoïden, een klasse van verbindingen die vaak in planten worden aangetroffen. Deze stoffen komen voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder fruit (zoals appels en druiven), groenten (zoals uien en broccoli), en thee.
Aminozuren
Cacao en cocoa bevatten essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten die nodig zijn voor verschillende fysiologische functies. Eiwitten ondersteunen de botten en zijn van belang voor de samenstelling. Daarnaast dragen ze bij tot de groei van spiermassa. Voordat iedereen aan de chocolade zit: acao en cocoa worden niet gezien als primaire eiwitbronnen.
Koper
Koper is een ander mineraal dat gevonden wordt in zowel cocoa als cacao. Koper helpt het bindweefsel van de huid soepel te houden en draagt bij aan het instandhouden van sterke bloedvaten. Het bevordert de energiestofwisseling, heeft een anti-oxidatieve werking en zorgt mede voor een goede weerstand.
Cacao en cocoa zijn voedingsmiddelen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder het leveren van mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en koper, evenals flavonolen. Het met mate opnemen van deze ingrediënten past in een gezond eetpatroon.