Eiwitten, ook wel proteïnen of proteïne genoemd, zijn de bouwstenen van ons lichaam en dus een essentieel onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding. Daarom is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten te eten. Maar hoeveel eiwitten per dag heb je dan precies nodig? We vertellen je alles over eiwitten en eiwitrijke voeding. We hebben ook een handige eiwittencalculator om snel jouw eiwitbehoefte te berekenen.
Eiwitten, ook vaak proteïnen genoemd, zijn de bouwstenen van ons lichaam. De aanmaak van eiwitten vindt plaats binnen elke cel van alle soorten organismen, van planten tot insecten, van virussen tot dieren. Eiwitten bestaan uit aan elkaar gebonden aminozuren. Een typisch eiwit bestaat uit een keten van een 300-tal aminozuren, waardoor de samenstelling van elk eiwit uniek is. Van de de ongeveer 500 verschillende aminozuren, komen er twintig in menselijke eiwitten voor. Negen daarvan zijn essentieel, wat wil zeggen dat we ze uit ons voedsel moeten halen.
We halen eiwitten en aminozuren uit onze voeding. Het is dus belangrijk dat je via jouw dieet voldoende eiwitten binnenkrijgt. Vooral het binnenkrijgen van de negen essentiële aminozuren is belangrijk. Voor gezonde mannen en vrouwen vanaf 18 jaar bedraagt de gemiddelde eiwitbehoefte 0,66 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, maar de aanbevolen hoeveelheid van De Gezondheidsraad is 0,83 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Hoeveel eiwitten jij precies nodig hebt, is van verschillende factoren afhankelijk:
Veel verschillende factoren hebben dus een invloed op hoeveel eiwitten jij per dag moet eten. Via onze eiwit calculator hebben we het heel makkelijk voor je gemaakt. Op basis van een aantal gegevens bereken je eenvoudig jouw eiwitbehoefte.
Eiwitten zijn voor vrijwel alle levensprocessen van belang. Daarom vindt de aanmaak van eiwitten ook in elke cel van elk organisme plaats. Eiwitten worden door ons lichaam gebruikt als:
Verder hebben eiwitten ook nog tal van andere functies en voordelen:
Eiwit eten is dus belangrijk voor je gezondheid, maar waar zitten eiwitten in? Bij eiwitrijk eten wordt vooral aan dierlijke producten zoals vlees, kip, vis en melkproducten (kaas en yoghurt) gedacht, maar ook peulvruchten, noten en zaden (bijvoorbeeld chiazaad) zijn rijk aan eiwitten. Wil je op een snelle en makkelijke manier jouw eiwitconsumptie verhogen? Dan kan je voor proteïne poeder of eiwitrepen kiezen.
Plantaardige eiwitten
Hoewel veel eiwitten van dierlijke oorsprong zijn, kunnen ook vegetariërs of vegans via plantaardige eiwitbronnen makkelijk aan hun dagelijkse eiwitbehoefte voldoen. Belangrijk om te weten is wel dat plantaardige eiwitten vaak van mindere kwaliteit zijn dan dierlijke eiwitbronnen. Ze worden minder makkelijk door het lichaam opgenomen en bovendien zijn veel plantaardige eiwitten niet compleet, wat wil zeggen dat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten. Daardoor moeten vegetariërs en vegans respectievelijk 20% en 30% meer eiwitten eten dan wie wel regelmatig dierlijke eiwitten eet. Gelukkig zijn er ook plantaardige eiwitten met een volwaardig aminozuurprofiel:
Wil je op een eenvoudige manier complete en plantaardige eiwitten binnenkrijgen, dan kan je ook voor de Holland & Barrett plantaardige eiwitten kiezen.
Het is niet altijd makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Gelukkig zijn er voldoende tips om jouw eiwitinname te verhogen en aan jouw dagelijkse portie eiwitten te komen:
Een teveel aan eiwitten wordt door het lichaam afgebroken in de lever en in de vorm van ureum uitgescheiden via de urine. Als je dus meer eiwitten eet dan je nodig hebt, zal je lichaam meer ureum aanmaken, wat in bepaalde (extreme) gevallen schadelijk kan zijn voor de lever en/of nieren. Schuimende urine is een van de symptomen die mogelijk kan wijzen op te veel eiwitten in de urine.
Nu je een inzicht hebt in hoeveel eiwitten per dag je nodig hebt, kan je beter inschatten of je voldoende eiwitten eet. Moet je jouw eiwitinname verhogen? Dan heeft het geen zin om je zomaar vol te proppen met eiwitrijke voeding. Pak het doordacht aan door de juiste balans te vinden tussen de verschillende macronutriënten en door voldoende te variëren. Experimenteer met verschillende eiwitbronnen en kijk hoe je lichaam erop reageert. Zo ontdek je wat voor jouw lichaam het beste werkt. Kom je er echt niet uit? Dan kan het goed zijn om advies in te winnen bij een diëtist.