We horen wel eens dat lijnzaad gevaarlijk is omdat het cyanogenen bevat, maar als je het de juiste manier gebruikt, heeft dit veelzijdige zaadje tal van voordelen. Ontdek hier de vele toepassingen van het zaad van de vlasplant.
Laatste update: 18 maart 2022.
Lijnzaadjes (in het Engels flax seeds) komen van de vlasplant. Vlas wordt al duizenden jaren voor allerlei doeleinden gebruikt. Vandaar de toevoeging ‘usitatissumum’ aan de Latijnse benaming Linum usitatissimum. Dit betekent namelijk ‘aller gebruikelijkst’. ‘Linum’ betekent draad of lijn.
Van de lange vezels (draden) van de gedroogde stengel wordt onder meer linnen gemaakt. Vlas werd speciaal voor de productie van linnen gekweekt, maar ook voor lijnolie voor verf en als voedergewas. Door de opkomst van de katoenindustrie is de teelt van vlas sterk afgenomen. Nu wordt het voornamelijk nog voor menselijke consumptie gebruikt.
Vlas, in het Engels flax genoemd, is een eenjarig gewas dat wel 1,5 meter hoog kan worden. Aan de uiteinden van de stengels bloeien in juni kleine lichtblauwe bloempjes. De vlasplant heeft een hele stevige stengel, die door zijn buigzaamheid zware stormen kan doorstaan. Een bloeiend vlasveld in de wind ziet eruit als een prachtige blauwe, golvende zee. Helaas bloeien de bloempjes maar één dag en is het schouwspel maar van korte duur.
Lijnzaad wordt nu vooral als voeding gebruikt, maar is lijnzaad gezond? Lijnzaad bevat diverse vitaminen en mineralen zoals mangaan, magnesium, fosfor, koper en vitamine B1. Maar vooral de rijkdom aan vezels, slijmstoffen en omega 3-vetzuren maken lijnzaad speciaal. Dit zijn de verschillende manieren waarop je optimaal van de eigenschappen van lijnzaad kunt genieten:
Lijnzaad kun je zowel heel als gebroken kopen. Als je gevoelige darmen hebt, kun je de hele lijnzaadjes voor gebruik het best eerst wellen. Dit doe je door de zaadjes 10-20 minuutjes zachtjes in water te laten sudderen en daarna af te zeven of door een eetlepel zaadjes een nachtje in een halve liter koud water te laten staan. De zaadjes kun je na afzeven gebruiken in allerlei gerechten. Het water hoef je trouwens niet weg te gooien. Je zult zien dat dit heel dik en slijmerig geworden is. Je kan dit slijm drinken om je (darm)slijmvliezen te verzachten of je stoelgang te bevorderen. Het is ook een handige en gezonde basis voor het maken van sausjes.
Gebroken lijnzaad hoef je niet eerst te wellen, maar kun je direct in je yoghurt of kwark doen. Weet wel dat als gebroken lijnzaad aan de lucht wordt blootgesteld het snel gaat fermenteren. Hierbij wordt cyanogeen in ons lichaam omgezet in cyanide, oftewel blauwzuur. Dit kan buikkrampen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het goed om het gebroken lijnzaad luchtdicht te bewaren of je zou voor gebruik wat heel lijnzaad kunnen fijnmalen.
Het advies is om geen grote hoeveelheden (gebroken) lijnzaad langdurig te gebruiken. Hoeveel lijnzaad per dag goed voor je is, hangt van verschillende factoren af. Over het algemeen kan 15 gram (1 tot 2 eetlepels) gebroken lijnzaad per dag, maar niet voor een langdurige periode. Bij gebruik van lijnzaad is het goed om voldoende te drinken om verstopping te voorkomen en te zorgen dat de slijmstoffen hun werk kunnen doen.
De vlasplant heeft dus niet alleen een prachtig, blauw bloempje, maar heeft ook nog eens een krachtig zaadje met tal van toepassingen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het zaadje meerdere eigenschappen dat lijnzaad gezond maakt. Lijnzaad kan een goede toevoeging zijn aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar houd je wel aan de aanbevolen hoeveelheid.
Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist wanneer de klachten aanhouden.