Van sorghum en teff tot amarant en quinoa, deze superfoods bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines en antioxidanten dan tarwe. Bovendien zijn van deze “supergranen” ook nog eens glutenvrij! Welk supergraan wordt jouw nieuwe favoriet?
Amarant: deze favoriet van de Inca’s en de Azteken lijkt op quinoa en heeft een nootachtige smaak. Het komt van een andere plantensoort dan de meeste granen, maar bevat vergelijkbare voedingsstoffen. Amarant is glutenvrij en het bevat zes keer meer calcium dan de meeste andere granen. Daarnaast bevat amarant veel ijzer en magnesium en is het een van de weinige granen die vitamine C bevat.
Sorghum: hoewel veel mensen nog nooit van sorghum gehoord hebben, is sorghum het vijfde meest geproduceerde graan ter wereld. Sorghum is vrij van gluten en zit vol met vitamines en mineralen. Het bevat meer antioxidanten dan superfoods zoals granaatappels en bosbessen (ja, echt waar!) én is daarnaast rijk aan magnesium – een mineraal belangrijk voor o.a. de spierwerking en het behoud van sterke botten.
Boekweit: hoewel boekweit eigenlijk ‘beuktarwe’ betekent, is boekweit botanisch gezien geen graan maar een bloeiende plant die familie is van de rabarber! Uit de zaden van deze plant wordt boekweitmeel gemaakt. Boekweit is 100% glutenvrij en rijk is aan koper, mangaan en proteïne. Bovendien stabiliseert dit geweldige volkorenproduct de bloedsuikerspiegel dankzij het hoge gehalte aan oplosbare vezels. Net als amarant is boekweit een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.
Chia: chia-zaad was net als amarant erg geliefd bij de Azteken – ze vonden het zelfs waardevoller dan goud! De Maya-naam voor chia betekent “kracht”, en het was vooral erg geliefd bij atleten, zoals de Tarahumara (een Mexicaanse stam van ’s werelds beste langeafstandslopers). Chia is een fantastische voedingsbron die ontzettend goed past in een veganistisch, glutenvrij of volledig rauw dieet; het is namelijk een van de rijkste niet-dierlijke bronnen van eiwitten en omega-3.
Quinoa: officieel gezien is quinoa geen graan, maar een pseudo-graan. Je kan quinoa op veel verschillende manieren gebruiken en zowel in hartige als in zoete gerechten gebruiken. Omdat quinoa geen officieel graan is, bevat het ook geen gluten. Let wel altijd op de verpakking of de quinoa geen sporen van gluten kan bevatten.
Teff: deze Ethiopische favoriet biedt van alle granen de hoogste hoeveelheid aan calcium. Teff is ook een goede bron van ijzer, mangaan, thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 – en is volledig glutenvrij. Het zit ook vol met essentiële aminozuren en is rijk aan resistent zetmeel, een vezel dat de bloedglucosestijging na de maaltijd helpt verminderen.
www.nutritiondata.self.com/foods-020101000000000000000-1w.html
www.draxe.com/farro/
www.thebetterindia.com/74447/ancient-grains-nutrition-india-world/
www.outdoorsradar.com/nutrition/teff-grain-nutrition/