Van verdikkingsmiddel tot bubble tea: tapiocameel heeft tal van toepassingen. Bovendien is het een ideale vorm van koolhydraten voor wie een glutenvrij dieet of paleodieet volgt. Maar waar komt tapioca precies vandaan en is het goed voor je? Hier lees je alles over tapioca.
Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte. Door dit zetmeelgehalte is het uitstekend geschikt voor het verdikken van sauzen, soepen, taartvullingen, dipsauzen en pudding.
Het wordt in gluten- en graanvrije bakrecepten als alternatief voor gewone tarwebloem gebruikt. Tapiocameel geeft baksels een sponsachtige structuur, met knapperige, mooie bruine korsten. Het is misschien het populairst vanwege het gebruik in diverse Braziliaanse lekkernijen, zoals Pão de Queijo, een luchtig, licht kaasbroodje. Ook tapioca- of maniokcrêpes, zijn een populaire tapioca-snack, die zowel met zoete als hartige vulling wordt gegeten.
Eerst moet een cassavewortel worden geschild, gewassen, gehakt en versnipperd. Daarna wordt het versnipperde mengsel gewassen en herhaaldelijk gecentrifugeerd totdat het alleen nog uit water en puur zetmeel bestaat. Vervolgens wordt het zetmeel gedroogd, waarna het een fijn tapiocazetmeel of -meel vormt.
Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt. Bij de verwerking gedragen cassavemeel en tapiocameel zich niet hetzelfde.
In vergelijking met het veel populaire tarwemeel, bestaat tapiocameel uit pure koolhydraten, terwijl tarwemeel ook wat eiwit en vet bevat.
Hoewel het lagere eiwitgehalte van tapiocameel als een minpunt kan worden gezien, is het een van de redenen waarom het zo populair is bij mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. Sommige mensen kunnen gluten - een soort eiwit - niet, of niet goed, verteren. Tapiocameel bevat geen gluten, en is daardoor een uitstekend alternatief.
Los van voedingswaarde en voedselintoleranties geven sommige mensen de voorkeur aan tapiocameel boven tarwemeel vanwege de heerlijke resultaten in de keuken, of omwille van de populaire ‘bubble tea’.
Je kunt heel veel doen met tapiocameel. Dit zijn de 7 belangrijkste toepassingen:
Tapiocameel is bijna puur zetmeel en zit daarom vol koolhydraten. Het bevat weinig vet, eiwitten en vezels, dus vanuit voedingsoogpunt is het misschien niet zo goed voor je als andere granen en meelsoorten.
Maar als je last hebt van een tarwe-intolerantie of je beter voelt bij een glutenvrij dieet, is tapiocameel een uitstekend alternatief. Zo kan je toch volop van brood, koekjes en cake genieten.
Tapiocameel heeft bovendien nog heel wat andere voordelen. Zo is het een ideale verdikker in soepen en zorgt het voor een knapperige textuur bij het bakken. Het gaat dus niet alleen om de gezondheidsvoordelen.