Wist je dat er wereldwijd meer dan 1500 verschillende soorten groene thee zijn? Van kusmi tot gunpowder, van bancha tot sencha: we snappen dat je door de groene theebladeren het bos niet meer ziet. In dit artikel vertellen we je alles over groene thee: de geschiedenis, de verschillende soorten, de voordelen en het productieproces. Neem er rustig een kopje (groene) thee bij en kom alles te weten over deze populaire theesoort.
Alle theesoorten, of het nu zwart, wit, oolong of groene thee is, komen allemaal van dezelfde plant. Groene thee is dus, net als andere theeën, gemaakt van de bladeren van de theeplant. De manier van verwerken bepaalt wat voor soort thee het wordt en welke smaken er naar boven komen. De magie van thee zit hem dus in het ambacht. Groene thee wordt gemaakt van jonge theebladeren en de smaak varieert, afhankelijk van het verwerkingsproces, van fruitig tot bitter en van grassig tot zoet.
Groene thee vindt zijn herkomst in Azië. Afhankelijk van welke vakliteratuur en in welke taal je het raadpleegt, zijn er verschillende verhalen over de oorsprong. Het meest bekende en meest voorkomende verhaal geeft aan dat de geschiedenis van groene thee in China, meer dan 2000 jaar voor Christus begint. In de 16de eeuw kwam thee naar Europa. In de tijd van de VOC zijn we thee van China naar Nederland gaan halen. Toen was dat nog hoogwaardige losse kwaliteitsthee. Thee was toen namelijk een echt luxeproduct.
Toen de vraag vanuit Nederland en Europa steeg, dreef China de prijzen op en de handelaren met hun handelsmentaliteit zijn toen plantages gestart in de koloniën. Je ziet hier nog restanten van in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. De Europese theeplanten gaven niet veel oogst in tegenstelling tot de plantages in de koloniën. Op de plekken waar de thee goed groeide, zijn de producenten zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk thee gaan maken. Theeplanten worden gemaaid en alles gaat een shredder in: oude takken, bladeren… Veel van dit soort thee vind je tegenwoordig terug in de dichte zakjes, de zakjes met gruis die je snel uit je glas moet halen omdat de smaak anders te wrang wordt.
Vandaag wordt thee in veel landen geproduceerd: China, Japan, India, Kenia… Maar wist je dat er ook theemerken zijn die hun thee in Nederland en België produceren? Zo heeft LocalTea een plantage in Nederland en in België. De oogst van de Nederlandse plantage is voor de Nederlandse markt en de oogst van de Belgische plantage is voor de Belgische markt. Zo kan LocalTea - ja, die naam is met een reden gekozen - echt lokale thee tot bij de consument brengen.
Er zijn verschillende methodes om groene thee te maken: door de blaadjes te pannen/wokken of te stomen. Bij het maken van groene thee is het belangrijkste aandachtspunt dat het oxidatieproces zo snel mogelijk gestopt wordt. Als de thee gaat oxideren, wordt het namelijk een oolong of zwarte thee. Het oxidatieproces kan gestopt worden door verhitting. Die verhitting kan op verschillende manieren en zorgt voor verschillende smaken.
Om een voorbeeld te geven van het bewerkingsproces, beschrijven we hoe het bij LocalTea in zijn werk gaat:
Zoals we in de intro al vermeldden, zijn er maar liefst meer dan 1500 verschillende soorten groene thee. Dit zijn 7 bekendste groene soorten:
Groene thee is natuurlijk een ideale, caloriearme drank om je lichaam te hydrateren en om voldoende vocht binnen te krijgen. Omdat groene thee gemaakt wordt van jonge theebladeren en het oxidatieproces snel gestopt wordt, bevat het bovendien veel antioxidanten. Groene thee zou ook het natuurlijke metabolisme ondersteunen, waardoor het een rol zou kunnen spelen bij het gewichtsbeheersing.*1
Daarnaast lopen er nog veel andere wetenschappelijke onderzoeken rond de voordelen van groene thee. Zo zijn er onderzoeken lopende die kijken naar de invloed van groene thee op de hersenfunctie2, de invloed van groene thee op de mondgezondheid en preventie van slechte adem3, de invloed van groene thee op ons cardiovasculair systeem4 en de huid5. De eerste onderzoeken zijn veelbelovend, maar er is extra wetenschappelijk onderzoek nodig om echt conclusies te kunnen trekken over de voordelen van groene thee.
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
In een kop groene thee zit ongeveer een derde van de cafeïne die in een kop koffie zit, zwarte thee bevat ongeveer de helft van cafeïne van een kop koffie, maar dit is afhankelijk van hoe sterk je de thee zet en de soort groene of zwarte thee. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat thee minder caffeine dan koffie bevat. De aanbevolen hoeveelheid groene thee is 3-5 koppen per dag. Voor zwangere vrouwen en mensen die chemotherapie ondergaan wordt groene thee afgeraden.
Groene thee zet je met water van 80 graden Celsius, dit omdat de thee anders bitter smaakt. Gebruik ongeveer 2 gram thee. Hoe lang je de thee laat trekken is afhankelijk van wat voor soort kwaliteit thee je hebt en van welke sterkte smaak je houdt en is dus per thee verschillend. Hoe langer je de thee laat trekken hoe meer smaken er vrij komen en hoe sterker de thee uiteraard van smaak wordt. Als je thee met gedroogde ingrediënten koopt, zoals bijvoorbeeld gedroogde gember of kamille zal je die wat langer moeten laten trekken dan thee die op smaak is gebracht met oliën.
Met meer dan 1500 verschillende soorten valt er veel te ontdekken in de wondere wereld van de groene thee. Via dit artikel heb je een eerste kennismaking gehad met groene thee, maar het leukste is natuurlijk vooral het proeven en zelf ontdekken van groene thee. Experimenteer met verschillende soorten groene thee, verschillende blends en bereidingswijzen en ga op zoek naar de groene thee die jij het lekkerst vindt.