Bij het woord ‘zoetstof’ denken we vaak aan producten zoals honing, stevia, zoetjes of suiker. Maar welke van deze producten worden daadwerkelijk beschouwd als 'zoetstoffen' en waaruit bestaan ze? En bestaan er ook stoffen die zoet smaken maar eigenlijk geen zoetstoffen zijn? Wij hebben dit voor je onderzocht en alles overzichtelijk op een rijtje gezet: wat zoetstoffen precies zijn, waar ze van gemaakt worden, of ze al dan niet gezond zijn en hoe je ze kunt herkennen. Lees verder om alles te weten te komen over zoetstoffen.
Zoetstoffen vormen een diverse groep van zoete stoffen die suiker kunnen vervangen in verschillende producten. Deze zoetstoffen zorgen ervoor dat het product nog steeds een aangename zoetheid heeft, zonder de toevoeging van suiker. Waarom? Omdat zoetstoffen over het algemeen minder calorieën en koolhydraten bevatten dan suiker, wat voor veel consumenten aantrekkelijk kan zijn. Voorbeelden zijn stevia en sacharine, met een extreem hoge zoetkracht van 300 tot 500 keer zoeter dan suiker. Dit wordt niet puur geconsumeerd, maar verdund met water of gemengd met een zoetstof die wat minder zoet is, zoals erythritol.
Om te garanderen dat zoetstoffen gecontroleerd en veilig op de markt worden gebracht, zijn alle varianten voorzien van een eigen E-nummer. Dit zorgt ervoor dat je altijd weet welke zoetstof er in jouw aangekochte product zit, ondanks de lastige namen. Alle nieuwe additieven worden grondig onderzocht en op basis van deze onderzoeken goed- of afgekeurd voor de Europese markt. Een goedgekeurd product krijgt een E-nummer.
Er bestaan zoetstoffen die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zoals paddenstoelen, fruit, zaden of planten. De mate van bewerking varieert: sommige zoetstoffen ondergaan minimale bewerking, terwijl bij andere een meer uitgebreid proces noodzakelijk is.
Er zijn meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen op de markt die in twee groepen ingedeeld kunnen worden:
Hieronder een overzicht van alle zoetstoffen (zowel kunstmatige als niet-kunstmatige zoestoffen) die op dit moment op de markt zijn met het bijbehorende E-nummer en waar het van gemaakt is:7
Polyol | E-nummer | Gemaakt van |
---|---|---|
Sorbitolen | E420 | Glucose uit fruit |
Mannitol | E421 | Glucose uit planten |
Isomalt | E953 | Suiker met enzymen |
Polyglycitolstroop | E964 | E420 en E965 |
Maltitolen | E965 | Suikers van maiszetmeel |
Lactitol | E966 | Suikers uit wei van melk |
Xylitol | E967 | Houtvezels van planten en bomen |
Erytritol | E968 | Tarwe of maiszetmeel (ontstaan door een natuurlijk fermentatieproces) |
Intensieve zoetstof | E-nummer | Gemaakt van |
---|---|---|
Acesulfaam-K | E950 | Kunstmatige stoffen |
Aspartaam | E951 | Kunstmatige stoffen |
Cyclamaten | E952 | Kunstmatige stoffen |
Sacharinen | E954 | Kunstmatige stoffen |
Sucralose | E955 | Kunstmatige stoffen en suiker |
Thaumatine | E957 | Boom Thaumatococcus daniellii |
Neohesperidine-DC | E959 | De schil van bittere sinaasappels |
Steviolglycosiden | E960 | De plant Stevia rebaudiana Bertoni |
Neotaam | E961 | Kunstmatige stoffen en E951 |
Aspartaam-acesulfaamzout | E962 | E950 en E951 |
Advantaam | E969 | Kunstmatige stoffen |
Hoewel zoetstoffen en E-nummers vaak in een slecht daglicht staan, zijn niet alle zoetstoffen per definitie slecht. Zo zijn er zelfs zoetstoffen die als gezond bestempeld worden. Denk dan bijvoorbeeld aan stevia, doordat het calorie-arm is, erythritol, omdat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel of cholesterol en xylitol, omdat ze voordelen voor het gebit met zich meebrengen.1
Bovendien krijgen we tegenwoordig dagelijks al erg veel suiker binnen door verschillende producten waar suiker aan is toegevoegd. Wist je bijvoorbeeld dat sommige theemerken zelfs suikerkorrels toevoegen aan de theemix in je zakje? Op die manier krijg je soms meer suiker binnen dan je lief is.2 We krijgen dagelijks gemiddeld 122 gram suiker binnen, wat ongeveer 20% is van onze calorie-inname.8 Zoetstoffen kunnen helpen je suikerinname terug te dringen en op die manier de kans op welvaartsziekten zoals diabetes type 2 te verminderen. Meer weten over suiker? Lees dan hier hoeveel suiker je per dag mag eten.
Ook zijn alle zoetstoffen door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beoordeeld of ze veilig gebruikt kunnen worden. Wanneer dit zo is, krijgen ze een E-nummer en kunnen ze op de markt. Ze worden dan toegevoegd aan producten of worden los verkocht.
Samengevat zijn zoetstoffen vaak een goede vervanging van suiker om de volgende redenen:
Voor mensen met een gevoeligheid voor FODMAP of die een FODMAP-dieet volgen, kunnen de zoetstoffen polyolen echter een probleem vormen. Dat zijn dan met name sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol en isomalt. Deze stoffen worden langzamer opgenomen in de dunne darm en kunnen in de dikke darm een gasvormend effect hebben, wat water aantrekt en diarree en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Bovendien kunnen polyolen worden gefermenteerd door de darmbacteriën, wat ook gasvorming en ongemak kan veroorzaken.
Het FODMAP-dieet beperkt tijdelijk de inname van deze koolhydraten of zoetstoffen om de darmklachten te verminderen. Meer weten over het FODMAP-dieet? Lees dan hier meer over het FODMAP-dieet.
Je kan altijd online opzoeken wat voor E-nummers je binnenkrijgt. Controleer op de verpakking van het product welke E-nummers er op de ingrediëntenlijst staan en check online waar deze van gemaakt zijn. Zo ben je je meer bewust van je zoetstofinname en kan je controle houden over wat je eet of drinkt.
Let wel op, tegenwoordig hebben steeds meer fabrikanten een zogenoemd ‘clean-label’ waarbij de zoetstof bij naam uitgeschreven wordt in plaats van de vernoeming van het E-nummer.
Polyolen en intensieve zoetstoffen worden dus kunstmatig gemaakt of verkregen uit natuurlijke bronnen en bewerkt in een fabriek of laboratorium. Maar er zijn natuurlijk ook nog pure en natuurlijke zoetstoffen waarmee je jouw eigen baksels, mocktails, thee of koffie zoeter kan maken. Suiker is de bekendste natuurlijke zoetmaker, maar er zijn er nog veel meer, zoals:
Bekijk al onze natuurlijke zoetmakers hier: Suiker, Zoetstoffen & Suikervervangers
Let wel: deze natuurlijke zoetmakers lijken vaak sterk op suiker en bevatten evenveel calorieën en koolhydraten. Ook worden alle soorten suiker in het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Wel bevatten natuurlijke zoetstoffen meer goede eigenschappen dan gewone suiker. Dat komt omdat ze in tegenstelling tot suiker vaak ook vitamines, mineralen en nutriënten als antioxidanten bevatten.
Als je over het algemeen in goede gezondheid verkeert en een gebalanceerd dieet volgt in combinatie met een actieve levensstijl, zou het niet veel uit moeten maken of je zoetstoffen of suikers binnenkrijgt. Bij overgewicht of ziekte liggen de oorzaken meestal niet alleen bij de inname van suiker of zoetstoffen. Een gezond en gevarieerd dieet bestaat meestal uit producten die puur en onbewerkt zijn, waar je zelf iets lekkers van maakt. Wil je toch eens voor een bewerkt product met zoetstoffen gaan? Nu weet je hoe je een weloverwogen keuze kunt maken.
1. Katherine Marengo, Kris Gunnars, Rachael Ajmera, 5 Natural Sweeteners That Are Good for Your Health, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-natural-sweeteners
2. Clara R Freeman, Amna Zehra, Veronica Ramirez, Corinde E Wiers, Nora D Volkow, Gene-Jack Wang, Impact of sugar on the body, brain, and behavior, geraadpleegd via:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29772560/
3. Klara Wilk, Wiktoria Korytek, Marta Pelczyńska, Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański, The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review, geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334918/
4. Klara Wilk, Wiktoria Korytek, Marta Pelczyńska, Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański, The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review, geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35334918/
5. Diabetes fonds: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/over-zoetstoffen-en-diabetes
6. Eva Söderling, Kaisu Pienihäkkinen, Effects of xylitol chewing gum and candies on the accumulation of dental plaque: a systematic review, geraadpleegd via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34677696/
7. European Food Safety Authority: https://www.efsa.europa.eu/en
8. Kenniscentrum suiker & voeding, http://www.kenniscentrumsuiker.nl/images/pdf/Informatie_KSC_voedselconsumptie_DEF.pdf