Heb je last van eelt en kloven op je voeten en handen? Dat kan iedereen overkomen. Veel interessanter is het om te weten hoe je eeltplekken het beste kunt verzorgen. Lees onze tips over het voorkomen, verwijderen en het verzorgen van eelt.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid. Je herkent eelt aan de structuur: het is dikker dan de rest van je huid en voelt ruw en stevig aan. Ook herken je eelt aan de geelachtige, soms zelfs glazige kleur. Eeltvorming doet geen pijn, behalve als de eeltlaag te dik wordt en de huid gaat barsten. Dan ontstaan er kleine scheurtjes of kloven. De medische term voor eelt is callus.
Eelt ontstaat als er te veel druk of wrijving op de huid ontstaat. Je opperhuid reageert dan automatisch door eelt aan te maken. In deze situaties ontstaat er sneller druk en/of wrijving en daarmee eelt:
Eelt beschermt je huid tegen overbelasting. De eeltlaag voorkomt dat de gevoelige, dieper gelegen lagen in je huid beschadigd raken. Eeltvorming is dus eigenlijk heel positief: het betekent dat je huid zijn werk doet. Een laagje eelt kan dus geen kwaad, weghalen is voor gezondheidsredenen niet nodig.
Zorgt het voor een vermoeid of pijnlijk gevoel aan je voeten? Dan raden we aan om eelt toch te verwijderen. Hetzelfde geldt voor grote eeltplekken, want deze kunnen likdoorns en kloven veroorzaken. Het kan ook zijn dat je de plekken gewoonweg niet mooi vindt. Ook dan is het prima om de huidverdikkingen te (laten) verwijderen.
Eelt weghalen doe je in drie stappen: maak je huid zacht, verwijder de eeltplekken (meerdere manieren) en verzorg de huid met een crème. Heb je diabetes? Dan is je huid gevoeliger voor huidproblemen en is het verstandiger om het eelt door een professional te laten verwijderen.
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie in je lichaam, dus je kan het ontstaan van eelt nooit helemaal voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat je lichaam minder snel eelt aanmaakt. Dat verkleint de kans op overtollig eelt. Hieronder het advies voor eeltvorming aan voeten en handen.
Smeer je voeten elke dag in met speciale anti-eelt crème. Zo helpt de 100% natuurlijke Weleda Voetbalsem om eelt, blaren en transpiratie te voorkomen. Wil je eelt niet alleen voorkomen, maar ook gelijk verwijderen? Kies dan voor de Kneipp Calendula eeltcrème. Deze crème vermindert het eelt effectief en maakt de ruwe en gebarsten huid weer soepel. Hebben jouw voeten naast eelt ook last van kloven? De Tuinen Voetkloven Creme bevat jojoba-olie, amandelolie en bijenwas om de huid zo goed mogelijk te laten herstellen.
Heb je (ook) eeltvorming op je handen? Smeer je handen dagelijks in met handcrème of een andere vette crème. Hierdoor blijven je handen gehydrateerd en ontstaat er een natuurlijke beschermingslaag. Bij activiteiten die veel druk op je handen veroorzaken, zoals fitnessen of tuinieren, helpt het om beschermende handschoentjes te dragen.
Krijg je het eelt maar niet weg? Dan adviseren we je om het overtollige eelt door een professional te laten verwijderen. Heeft de eeltvorming een medische oorzaak of veroorzaakt het pijn en/of andere huidklachten? Dan raden we je aan om de huisarts te contacteren voor persoonlijk advies.