Wist je dat je eigenlijk niet echt ‘in de menopauze’ kan zijn? De menopauze is namelijk het moment van de laatste menstruatie. De menopauze wordt echter vaak verward met de overgang, terwijl dat eigenlijk verschillende dingen zijn. In dit artikel vertellen we je alles over de menopauze en de betekenis ervan.
De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Dat moment kan enkel met terugwerkende kracht worden vastgesteld, namelijk als je na die laatste menstruatie een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt.
Voor de meeste vrouwen vindt de menopauze ergens tussen het 40ste en 60ste levensjaar plaats. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar, maar dit kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw.
De menopauze duurt zolang als je laatste menstruatie duurt, wat meestal één tot zeven dagen is. Pas als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, weet je zeker dat het ook echt je laatste menstruatie en dus de menopauze was.
De menopauze en de overgang zijn niet hetzelfde:
Omdat de menopauze niet echt een periode is, is het moeilijk om te spreken over klachten ‘tijdens’ de menopauze. Er zijn echter wel klachten die gepaard kunnen gaan met de laatste menstruatie. Die klachten komen overeen met algemene overgangsklachten als:
Omdat klachten tijdens de menopauze overeenkomen met klachten tijdens de overgang, kan je bij klachten tijdens de menopauze ingrediënten nemen die ondersteuning kunnen bieden bij de overgang.* Ingrediënten als rode klaver, salie en zilverkaars kunnen het natuurlijke overgangsproces ondersteunen en kunnen helpen bij overgangsverschijnselen.* Ontdek hier onze producten speciaal voor de overgang.*
In ons artikel over natuurlijke hulp bij overgangsklachten lees je nog meer tips die ondersteuning kunnen bieden bij de overgang en dus ook de menopauze.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Zowel de menopauze als de overgang horen nu eenmaal bij het leven, maar dat wil niet zeggen dat je de mogelijke ongemakken zomaar voor lief moet nemen. Zoals hierboven beschreven zijn er genoeg manieren om ondersteuning te krijgen. Twijfel trouwens niet om erover te praten met je arts of gynaecoloog, zeker als je hevige klachten ervaart.