Zie jij ook altijd zo op tegen je menstruatie? Terwijl sommige vrouwen hier juist fluitend doorheen gaan, kan deze periode voor veel vrouwen ook vervelende of zelfs pijnlijke klachten met zich meebrengen. In dit artikel lees je alles over de verschillende menstruatieklachten en krijg je handige tips om de symptomen te verlichten.
Menstruatieklachten zijn symptomen die vrouwen ervaren tijdens hun menstruatiecyclus. De klachten variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. De meest voorkomende menstruatieklachten zijn hoofdpijn, buikpijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid, rugpijn en een opgeblazen gevoel.
Voordat we dieper ingaan op de verschillende menstruatieklachten, vertellen we je eerst uit welke fases de menstruatiecyclus is opgebouwd. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen en begint op dag 1 van je menstruatie, ook wel bloedingsfase.
Raakt de eicel niet bevrucht, dan start de cylcus weer van voor af aan en zal er opnieuw een menstruatie plaatsvinden.
Van de aanloop naar de menstruatie tot het omgaan met symptomen tijdens en na de menstruatie, elke fase kan unieke ervaringen en klachten met zich meebrengen. We lichten de meest voorkomende klachten per fase uit!
Veel vrouwen kunnen enkele dagen tot een week voorafgaand aan hun menstruatie, in de luteale fase dus, al last krijgen van bepaalde klachten, zoals gevoelige borsten, prikkelbaarheid, hoofdpijn, acne, stemmingswisselingen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel. Dit wordt ook wel het premenstrueel syndroom (PMS) genoemd en kan variëren in intensiteit en duur.
Tijdens je menstruatie kun je soortgelijke of net andere klachten ervaren als de hierboven genoemde. Een veelvoorkomende klacht is menstruatiepijn. Dit is pijn in de onderbuik die soms uitstraalt naar de rug of benen. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder samentrekt. Je kunt hier al enkele dagen voor de menstruatie last van krijgen. Andere veelvoorkomende klachten tijdens de menstruatie zijn hoofdpijn, misselijkheid, rugpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Ook na de menstruatie kun je last hebben van verschillende klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid of een opgeblazen gevoel. Tijdens de menstruatie kan het lichaam veel energie gebruiken om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Als gevolg van deze inspanning kun je je wat vermoeid voelen na de menstruatie. Ook kan het buikgebied nog wat gezwollen aanvoelen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. En vanwege hormonale schommelingen zou je last kunnen krijgen van hoofdpijn of prikkelbaarheid.
Hoewel menstruatieklachten erg vervelend kunnen zijn, zijn er ook verschillende manieren om de pijn te verlichten. Hier zijn enkele suggesties:
In sommige gevallen kunnen menstruatieklachten veroorzaakt worden door een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose. Bij aanhoudende of ernstige klachten is het daarom verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen eventuele onderliggende aandoeningen opsporen en de juiste behandeling voorschrijven.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.