Heb jij je weleens afgevraagd wat er in je lichaam gebeurt als je een orgasme krijgt? Hoewel we allemaal weten wat een orgasme is, weten we vaak maar weinig over wat het doet met ons lichaam. Tijd om meer aandacht te besteden aan het orgasme! Orgasmes zijn namelijk hartstikke goed voor je en brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat een orgasme kan helpen om je geheugen te verbeteren? Of dat het bijdraagt aan een goede conditie? Andere gezondheidsvoordelen en cijfers over het orgasme bekijk je in onze orgasme infographic.
Benieuwd naar meer spannende weetjes? In dit artikel geven we je duidelijke en toegankelijke informatie over het orgasme en maak je kennis met onze vegan vibrators en andere intimiteitsproducten.
Een orgasme, ook wel klaarkomen genoemd, is het moment van ontlading door de opbouw van seksuele spanning. Een orgasme bereik je door seksueel contact met een partner of door masturbatie. Fysieke stimulatie is echter geen harde vereiste voor het krijgen van een orgasme, want uit onderzoek blijkt dat sommige mensen ook zonder aanrakingen tot een climax kunnen komen.
Door veel mensen wordt een orgasme als het ultieme genot ervaren. Dat komt omdat er tijdens seksuele opwinding en het orgasme van alles in ons lichaam en onze hersenen gebeurt. Tijdens seksuele opwinding wordt het deel in onze hersenen, dat instaat voor logisch denken en het maken van beslissingen, minder actief. Dat zorgt voor minder angstgevoelens.
Tijdens het orgasme zelf worden zowel bij mannen als vrouwen meerdere gebieden in de hersenen extra actief. Zo ook het deel dat gaat over het verwerken van prikkels als aanraking. Daarnaast worden de motorische gebieden extra gestimuleerd, waardoor veel mensen tijdens een orgasme een schokkende sensatie doorheen het lichaam ervaren.
Tijdens de climax worden er in de hersenen ook heel wat hormonen geproduceerd. Dopamine zorgt voor gevoelens van geluk, verlangen en motivatie, terwijl oxytocine de behoefte aan intimiteit en affectie stimuleert. Prolactine bezorgt je een voldaan gevoel na het krijgen van een orgasme en serotonine stimuleert een gevoel van geluk en ontspanning.
Wist je dat wat er in de hersenen tijdens een orgasme gebeurt, voor mannen en vrouwen trouwens bijna gelijk is? Het enige verschil is dat na het vrouwelijk orgasme er langer oxytocine vrijkomt in de hersenen.
In de rest van het lichaam zijn er wel verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk orgasme. Bij vrouwen trekken tijdens het orgasme de spieren in de vagina en anus ongeveer één keer per seconde samen, voor gemiddeld vijf tot acht keer per orgasme. Bij mannen zijn het de spieren rond de penis die samentrekken. Meestal gaat dat samen met een zaadlozing van 1 tot 2 eetlepels sperma. Bij zowel mannen als vrouwen versnelt de hartslag en ademhaling tijdens de climax. Meteen na het orgasme wordt bij vrouwen de clitoris vaak extra gevoelig, voor mannen is dat het topje van de penis.
Bij een orgasme wordt je brein op een vergelijkbare manier gestimuleerd als bij andere activiteiten die als leuk worden ervaren. Wetenschappers ontdekten dat tijdens het krijgen van een orgasme dezelfde gebieden in de hersenen oplichten als bij activiteiten zoals het horen van je favoriete muziek of het eten van je lievelingsdessert.
Een orgasme wordt vaak omschreven als een tintelend gevoel dat samengaat met een ‘explosie’ in het lichaam, door sommigen zelfs ‘vuurwerk’ genoemd. Omdat een orgasme voor iedereen anders wordt ervaren en omdat het moeilijk is om klaarkomen exact te beschrijven, verzamelden we een aantal beschrijvingen van hoe mannen en vrouwen hun climax ervaren.
De duur van een orgasme is moeilijk vast te stellen en is afhankelijk van persoon tot persoon. Ook het geslacht speelt een rol. Zo zal een vrouwelijk orgasme over het algemeen langer duren dan een mannelijke climax. Wetenschappers denken dat de meeste orgasmes ergens variëren van 5 seconden tot wel 2 minuten.
Door de lichamelijke inspanningen die je voor en tijdens een orgasme levert, zal je hartslag verhogen en zal je extra calorieën verbranden. Dat heeft een positief effect op je hart, bloedvaten en je conditie, wat dan weer goed is voor je algehele gezondheid. Maar daar stopt het niet bij, want de hormonen die tijdens het orgasme vrijkomen, kunnen onder meer zorgen voor een positieve invloed op:
Er bestaat nog veel onenigheid over hoeveel verschillende soorten orgasmes er nu eigenlijk precies zijn. Dit is het lijstje met de orgasmes die door de meeste wetenschappers erkend worden:
Voor mannen bestaat er natuurlijk niet zoiets als een clitoraal en vaginaal orgasme, maar mannen kunnen naast een ‘normaal’ orgasme met ejaculatie ook erogene en anale orgasmes ervaren. Bovendien kunnen mannen ook klaarkomen door stimulatie van de prostaat.
Zoals hierboven al uitgebreid beschreven, zijn er veel verschillende manieren om tot een orgasme te komen. Hoe je het makkelijkst tot een orgasme komt, is sterk persoonsgebonden. Onderzoek wijst wel uit dat de meeste vrouwen het makkelijkst klaarkomen van clitorale stimulatie. Masturbatie zou voor vrouwen de snelste manier zijn om tot een orgasme te komen (gemiddeld 8 minuten), terwijl het bij seks (gemiddeld 14 minuten) bijna dubbel zo lang duurt.
Ook minder voor de hand liggende factoren hebben een invloed op hoe makkelijk je een orgasme kan krijgen. Zo hebben vrouwen die zes maanden of langer in een relatie zijn, tot zes keer meer kans op een orgasme tijdens seks met hun partner dan vrouwen die seks hebben met een nieuwe partner. Bovendien kan het gebruik van een vibrator (ook tijdens de seks, dus niet alleen tijdens masturbatie) de kans op een orgasme gevoelig verhogen.
Vind je ook niet dat het tijd is om orgasmes van het taboe-lijstje af te halen? Orgasmes moeten gevierd worden, want zoals je hierboven las, heeft een orgasme tal van voordelen. Of je het nu alleen of met een partner beleeft, het orgasme blijft een heel speciaal, ultiem momentje van geluk waardoor je even alle spanning kan loslaten. Zo nu en dan een zinderende climax beleven, kan langdurige positieve effecten op je gezondheid hebben.