In een tijd waarin we ons steeds bewuster worden van onze ecologische voetafdruk en onze impact op de wereld, wint ook duurzaam reizen aan populariteit. En dat is maar goed ook, want duurzaam toerisme is niet alleen beter voor de omgeving, maar ook voor de lokale bevolking en economie. In dit artikel leggen we je uit hoe je een duurzame vakantie kiest en geven we 9 tips om duurzaam te reizen. Is jouw reis al geboekt?
Wat is duurzamer reizen?
Als je even kritisch over reizen nadenkt en er een paar cijfers bijhaalt, kom je al snel tot de conclusie dat duurzaamheid en reizen op het eerste zicht niet echt hand in hand gaan. En dat is niet onterecht, want reizen zorgt niet alleen voor CO2-uitstoot, het heeft ook tal van gevolgen voor de lokale cultuur en natuur.
Gelukkig wordt het steeds makkelijker om op een duurzame manier te reizen. Duurzaam reizen, ook wel sustainable tourism genoemd, is een vorm van toerisme waarbij rekening wordt gehouden met het duurzaamheidsaspect. Zo reis je op een zo duurzaam mogelijke manier. Is niet reizen dan geen betere oplossing? Daar valt iets voor te zeggen, maar we mogen ook niet de positieve aspecten van reizen vergeten. Reizen geeft je een open blik op de wereld, zorgt voor connecties tussen mensen & culturen en kan de lokale economie een boost geven.
Waarom duurzamer reizen?
Wie op een duurzame manier wil reizen, denkt niet alleen na over de gevolgen voor het milieu en de planeet, maar ook over de impact op de lokale bevolking, cultuur en economie. Door duurzaam te reizen, kan je een positieve impact maken op de wereld om je heen.
Duurzaam reizen doe je trouwens niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Want via duurzaam toerisme kom je vaak nog meer in contact met de lokale bevolking, kom je op plekken waar je anders niet zou komen en maak je nog meer authentieke, unieke reismomenten mee.
Hoe kies je voor een duurzamere vakantie?
Wil je aan ecoreizen doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je eerst en vooral met deze 3 belangrijke pijlers rekening houden:
- Bestemming. De bestemming is de belangrijkste knoop die je moet doorhakken als je een reis kiest. Houd rekening met de afstand, maar ook met de locatie. Als je maar een paar dagen hebt, kies dan bij voorkeur voor een bestemming dichter bij huis. Als je dan toch ver op vakantie gaat, blijf dan ook langer. Ook eens voor een minder bekende bestemming gaan, kan een duurzame keuze zijn. Zo verminder je de druk op populaire vakantiebestemmingen.
- Transportwijze. Ook je manier van vervoer zal een grote invloed hebben op hoe duurzaam jouw reis is. Met een retourvlucht van Amsterdam naar New York stoot je 1,75 ton CO2 uit, wat gelijk staat aan ongeveer 2502 wasjes, 858 douchebeurten van 10 minuten of 912 dagen tv-kijken. Hallucinante cijfers, dus denk twee keer na voor je gaat vliegen. Kies bijvoorbeeld voor een reisorganisatie die de CO2-uitstoot compenseert of ga voor een alternatieve transportmethode zoals de trein, bus of elektrische auto. Wist je bijvoorbeeld dat je tot 15 keer minder CO2 uitstoot als je met de trein van Amsterdam naar Berlijn gaat dan als je gaat vliegen?
- Accommodatie. Onderschat zeker het belang van de accommodatie niet als het om duurzaamheid gaat. Gelukkig hechten reizigers steeds meer belang aan het kiezen voor een duurzame verblijfplaats. Uit een onderzoek in 30 verschillende landen blijkt namelijk dat 54% van de reizigers op zoek gaat naar accommodaties met een officiële duurzaamheidscertificering.
Om er zeker van te zijn dat je een duurzame reis boekt, kan je dat natuurlijk ook gewoon via duurzame reisorganisaties doen. Bij
Sawadee, specialist in avontuurlijke rondreizen op een duurzame manier, is duurzaamheid een van de belangrijkste pijlers. De organisatie is Travelife gecertificeerd, compenseert standaard de CO2-uitstoot van je reis, kiest voor activiteiten waarin mens, natuur & dier centraal staan en investeert in tal van duurzame projecten. Sawadee heeft een uitgebreid aanbod aan
duurzame reizen op avontuurlijke bestemmingen.
Wat neem je mee als je aan meer sustainable tourism wil doen?
De belangrijkste regel: neem zo weinig mogelijk mee. Gemiddeld nemen we zo’n 18 kg per persoon aan bagage mee en al die extra kilo’s zorgen voor een hogere CO2-uitstoot tijdens het transport. Kies voor duurzame kleding die je makkelijk met de hand kan wassen en die snel droogt, neem een e-reader mee in plaats van een aantal boeken en kies voor duurzamere producten voor je verzorgingsroutine. Onze
solid shampoo bars,
tandpastatabletten en
wasbare wattenschijfjes zijn ideaal voor jouw duurzamere toilettas voor op reis.
9 tips om duurzamer te reizen
Bovenop onze drie belangrijkste pijlers (bestemming, transportwijze en accommodatie) zijn er ook nog tal van kleinere tips om jouw reis te verduurzamen. We zetten onze favorieten even op een rijtje:
- Huur een fiets op je bestemming. In plaats van een auto te huren, waarom eens niet voor een fiets kiezen? Zo kan je op een duurzame en sportieve manier op ontdekking.
- Kies zoveel mogelijk voor een rechtstreekse vlucht. De meeste vervuiling tijdens het vliegen gebeurt namelijk tijdens het opstijgen en het landen. Als je dan toch vliegt, kies je dus beter voor een rechtstreekse vlucht.
- Bezoek alleen dingen die je écht wilt zien. Tijdens het reizen wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Maar moet je echt alle toeristische attracties bezoeken? Op ontdekking gaan in een minder toeristisch gebied, een wandeling in de natuur of eens lekker niets doen, kunnen ook heerlijk zijn. Zo verlicht je de druk op bepaalde regio’s.
- Koop zoveel mogelijk lokaal. Verse ingrediënten kopen op een lokaal marktje, rechtstreeks de catch of the day van de lokale visser kopen of eens spontaan langsgaan bij een lokale boer: lokaal kopen is niet alleen verrassend, lekker en vers, het geeft ook de lokale economie een boost.
- Neem een herbruikbare waterfles mee. Als alternatief voor flessenwater kan je een herbruikbare drinkfles meenemen op reis, waardoor je de berg plastic afval helpt te verkleinen. In veel landen kan je bij natuurlijke bronnen je water bijvullen. Wil je liever gefilterd (kraan)water? Dan je voor een Brita drinkfles met filter kiezen.
- Sorteer ook op reis je afval. Het is niet omdat je op reis bent, dat je goede gewoontes zoals sorteren achterwege moet laten. Check voor vertrek altijd eerst eens de lokale regels rond het sorteren van afval. Laat ook nooit afval achter in de natuur, maar dat wist je natuurlijk wel al, hé?
- Wees zuinig met water. Water is een kostbaar goed, zeker in bepaalde delen van de wereld. Blijf niet langer dan nodig onder de douche staan en ga duurzaam met water om.
- Reis buiten het hoogseizoen. Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, kan je ervoor kiezen om buiten het hoogseizoen te reizen. Zo is de druk op populaire bestemmingen meer gespreid. Mooi meegenomen is dat het vaak ook een pak goedkoper is.
- Vermijd activiteiten die niet duurzaam zijn. Een tochtje door de natuur op een quad of een ritje op een olifant lijken op het eerste zicht leuke activiteiten, maar ze zijn allesbehalve duurzaam en diervriendelijk. Geocaching, een fietstochtje met een local of gaan hiken in de natuur zijn voorbeelden van leuke én duurzame activiteiten. Pro tip: met de reisapp Withlocals kan je leuke tripjes vinden die door locals worden aangeboden.
Tot slot: blijf vooral reizen, maar doe het slim
Als we op reis gaan stellen we onszelf steeds vaker de vraag hoe duurzaam onze vakantie is. En dat is maar goed ook, want die bewustwording is heel belangrijk. Laat duurzaamheid echter geen reden zijn om thuis te blijven, want zoals je ziet zijn er voldoende manieren om aan ‘groen reizen’ te doen en rekening te houden met je omgeving. Als je graag reist, blijf dat dan vooral ook doen, maar kijk wel eens naar de manier waarop je reist.