Wist je dat we in Nederland en België elk jaar gemiddeld zo’n 35 kg vast voedsel per persoon verspillen? Ter vergelijking: dat zijn zo’n 3.500 crackers per jaar, 20 bananen per maand, anderhalf brood per week of een appel per dag. Dat zijn heel wat vitaminen én euro’s die zomaar in de vuilnisbak belanden. En dan hebben we het nog niet eens over de negatieve impact op het milieu. Gelukkig zijn er genoeg manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Ook Holland & Barrett draagt haar steentje bij, onder meer via een samenwerking met Too Good To Go. Hier lees je alles over de strijd tegen voedselverspilling.
Alles wat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie, maar daar uiteindelijk niet voor wordt gebruikt, valt onder voedselverspilling. Schillen, eierschalen, botten, graten en andere voedingsresten die niet eetbaar zijn, worden daar uiteraard niet bij gerekend.
Voedselverspilling gebeurt voor een stuk door de eindconsument, door jij en ik dus. Denk maar aan dat potje yoghurt dat je onlangs weggooide omdat de houdbaarheidsdatum was verstreken. In Europa vindt zo’n 53% van de voedselverspilling in huishoudens plaats, terwijl 11% verspild wordt in productie, 19% bij verwerking, 5% in handel & retail en 12% in de horeca.1
We beginnen met het goede nieuws: we doen het met z’n allen steeds beter op het vlak van voedselverspilling. Zo verspillen we vandaag ongeveer 30% minder voedsel ten opzichte van 10 jaar geleden. Het minder goede nieuws: we verspillen nog steeds veel. Per persoon verspillen we elk jaar zo’n 35 kilogram vast voedsel. Dat is ongeveer een kwart van de totale voedselverspilling, want in de hele keten wordt er per persoon tussen de 100 en 150 kg per persoon verspild.
Fruit, groenten, aardappelen, brood en zuivel zijn de etenswaren die het vaakst worden verspild. Naast het vast voedsel verdwijnt er per persoon gemiddeld ook zo’n 45 liter aan dranken per jaar in de gootsteen.
Voedselverspilling is in de eerste plaats een verspilling van arbeid, grondstoffen en middelen. Want, als het op je bord ligt, sta je natuurlijk niet stil bij wat er allemaal nodig is geweest om jouw maaltijd te produceren. Denk bijvoorbeeld aan al de grondstoffen, het werk en de energie die in de productie van jouw versgebakken brood zit. Zonde om dat zomaar weg te gooien, niet?
Daarnaast is voedselverspilling natuurlijk ook een ethisch dilemma. Zeker wanneer je weet dat er wereldwijd zo’n 155 miljoen mensen acuut honger lijden en een kleine 800 miljoen mensen ondervoed zijn (volgens cijfers uit 2020). Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat voedselverspilling niet de enige oorzaak van honger is, maar dat vooral een oneerlijke verdeling van voedsel en voedselprijzen hiertoe bijdragen. Dat neemt niet weg dat het verkeerd voelt om voedsel weg te gooien als andere mensen honger lijden.
Tot slot heeft voedselverspilling natuurlijk ook een impact op het milieu en dus op je directe omgeving.
Cijfers tonen aan dat de milieu-impact van voedselconsumptie 9% lager zou zijn zonder voedselverspilling. Als je weet hoeveel energie en grondstoffen er in de bewerking, verpakking, transport en bereiding van voedsel wordt gestoken, dan is het logisch dat de impact van verspilling groot is. Concrete milieugevolgen van voedselverspilling zijn extra ontbossing, waterschaarste en meer CO2-uitstoot, tot wel 150 kg extra CO2 per persoon (zo’n 3,5% van de totale CO2-uitstoot).
Omdat duurzaamheid een van de belangrijkste kernwaarden van Holland & Barrett is én omdat we vinden dat iedereen (jij en ik, maar zeker ook bedrijven) een steentje bij moet dragen in de strijd tegen voedselverspilling, werken we sinds eind 2021 samen met Too Good To Go.
Too Good To Go wil op een leuke en laagdrempelige manier de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Via de app verbindt Too Good To Go winkels met overgebleven producten aan consumenten. Zo werden in Nederland en België samen al meer dan 20 miljoen maaltijden gered.
Holland & Barrett lanceerde de samenwerking met Too Good To Go als test in een beperkt aantal winkels, maar na mooie eerste resultaten rolden we dit project over heel Nederland en België uit. Tijdens de testfase merkten we dat er om en bij de 50% minder verspilling was in winkels waar we Too Good To Go konden aanbieden. Ook de reacties van de klanten waren heel enthousiast, met een gemiddelde rating van 4,40/5. Anno 2024 heeft Holland & Barrett samen met Too Good To Go al ruim 6.000 maaltijden gered, ruim 15 ton CO2 bespaard en hebben bijna 43.000 mensen Holland & Barrett als favoriet toegevoegd in de TGTG-app.
In de gratis Too Good To Go-app zie je meteen als de Holland & Barrett-winkel in jouw buurt een Too Good To Go-pakketje in de aanbieding heeft. Via de app kan je een Holland & Barrett Magic Box bestellen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort overschreden wordt. Dit lekkere verrassingspakket wordt daarom aan een extra lage prijs aangeboden. Een win-winsituatie, dus.
Via Too Good To Go kan je eten redden van restaurants, cafés en winkels die op de app staan, sinds 2021 dus ook bij Holland & Barrett. In plaats van producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden weg te gooien, biedt jouw Holland & Barett-winkel ze aan tegen een sterk verlaagde prijs.
Je kunt een Holland & Barrett Magic Box kopen in de gratis app van Too Good To Go en vervolgens op het afgesproken tijdstip naar de winkel gaan om de Box op te halen. Zo krijg je heerlijke producten tegen een sterk verlaagde prijs en help je ook nog eens voedselverspilling tegen te gaan. Voelt goed, toch?
Via de Too Good To Go-app kan je ontdekken welke Magic Box er in de Holland & Barrett-winkel in je buurt beschikbaar is. Zoek een winkel en koop via de app eenvoudig jouw Box naar keuze. Vervolgens hoef je alleen nog maar de Box op te halen op het aangegeven tijdstip. In de winkel laat je aan het personeel jouw bestelling in de app zien, waarna je jouw Magic Box mee naar huis krijgt.
Alle Holland & Barrett-winkels in België en Nederland hebben intussen toegang tot het Too Good To Go-platform. Hoe vaak en hoeveel Magic Boxen er in een winkel worden aangeboden, is afhankelijk van de desbetreffende winkel.
Tip: Houd de app van Too Good To Go goed in de gaten, want onze Boxen zijn beperkt beschikbaar en zijn vaak snel uitverkocht.
De precieze inhoud van jouw box weet je nooit op voorhand en is dus altijd een verrassing. Dat verrassingsaspect is namelijk een belangrijk onderdeel van 'de magie' van Too Good To Go. Om je niet helemaal in spanning te laten, lichten we wel al een tipje van de sluier:
Onze populairste producten in onze boxen zijn:
Naast regelmatig eten te redden via de Too Good To Go-app, zijn er ook nog andere dingen die je tegen voedselverspilling kan doen. Dit zijn onze belangrijkste tips:
Misschien lijken bovenstaande gevolgen van voedselverspilling eerder een ver-van-je-bedshow, maar de naar schatting 150 euro per jaar die je kan besparen als je minder voedsel verspilt, kan voor jou misschien wél een goede én tastbare motivatie zijn om iets aan voedselverspilling te doen. Bovenstaande tips kunnen je helpen en de app van Too Good To Go downloaden, kan een goede eerste stap zijn. Download de app en ontdek meteen of jouw Holland & Barrett-winkel in de buurt een Too Good To Go-pakket verkoopt.
1. A. Stenmarck et al., Estimates of European food waste levels, geraadpleegd via: http://eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdf