Psylliumvezels helpen je buik in balans te houden. Als je ze over je kwark of in je vruchtensap strooit lijken deze vezels klein, maar wist je dat ze tot wel 25 keer hun gewicht aan vocht kunnen opnemen?
Gemberwortel helpt het spijsverteringsstelsel om een gezonde spijsvertering te ondersteunen.* Bovendien kan het ook helpen om een gezond gewicht te behouden.*
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.
De aloë vera-plant heeft tal van toepassingen: zo kun je het niet alleen op je huid gebruiken, maar ook drinken. Aloë vera juice is de laatste jaren enorm populair geworden.
Pepermunt is een plant uit de lipbloemenfamilie. Pepermunt is goed voor de darmperistaltiek en draagt bij tot een normale spijsvertering.* Daarnaast helpt pepermunt bij een opgeblazen gevoel na het eten.*
Lactose-intolerantie treedt op wanneer je lactose, een melksuiker, niet of niet volledig kunt verteren. Lactose-intolerantie wordt gekenmerkt door klachten zoals buikpijn, een opgezette buik, winderigheid en/of diarree, die optreden na de consumptie van lactose. Lees meer over lactose-intolerantie.
Bij een histamine-intolerantie ben je overgevoelig voor voedingsmiddelen waar histamine in zit of waardoor histamine vrijkomt in je lichaam. Je kunt wel een bepaalde hoeveelheid verdragen, maar als je hierover heen gaat, krijg je klachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn... Lees meer over histamine-intolerantie en het histamine-arm dieet.
Gluten zijn een vorm van proteïnen die voorkomen in graansoorten als tarwe, rogge en gerst. Ervaar je na het eten van dit soort producten vaak klachten als obstipatie, buikpijn en/of darmklachten, diarree en winderigheid? Dan ben je mogelijk glutensensitief. Lees meer over glutenintolerantie en glutenvrij eten.
Fructose-malabsorptie doet zich voor wanneer koolhydraten uit de voeding, zoals fructose en sorbitol, onvolledig worden opgenomen in de normale dunne darm. Deze malabsorptie kan gepaard gaan met buikklachten. Het FODMAP-dieet kan mogelijk de klachten verminderen.
Als je gedurende lange tijd last hebt van een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is het verstandig om eerst je huisarts te raadplegen om ernstigere aandoeningen zoals coeliakie of het prikkelbare darm syndroom (PDS) uit te sluiten. Hier lees je wat je tegen een opgeblazen gevoel kunt doen.
Ongeveer 10 tot 30 procent van de volwassenen heeft wel eens last van obstipatie. Volgens ons eigen onderzoek zou 29% van de Nederlanders wel eens last hebben van obstipatie, terwijl dat bij de Vlamingen nog iets hoger ligt: 32%. Obstipatie kan symptomen als buikpijn, een opgezette buik en droge ontlasting met zich mee brengen. Hier lees je onze tips om obstipatie te verhelpen.
Winderigheid of flatulentie zijn de medische termen voor als je meer winden moet laten dan ‘normaal’. Af en toe windjes moeten laten, is volledig normaal. Het is het gevolg van gasophoping in het spijsverteringsstelsel, een natuurlijk proces bij de afbraak van voedsel. Heb je er echter veel last van? Lees dan hier alles over flatulentie.
Benieuwd hoe het met jouw darmgezondheid is gesteld?
Van vezelrijk tot boordevol probiotica: deze recepten helpen je darmen gezond te houden.
In een videogesprek van 15 minuten geven onze coaches je persoonlijk advies.
Op basis van een lichaamsmeting in onze Studio krijg je advies op maat.