Heb jij al de unieke eigenschappen en bijzondere smaak van manukahoning ontdekt? We nemen je graag mee in de wereld van manukahoning. Deze natuurlijke krachtpatser barst van de nutriënten. Met zijn diepe, donkere kleur en subtiele, kruidige smaak is deze honing een echte smaaksensatie. Echte manukahoning kan enkel op speciale wijze in Nieuw-Zeeland worden geproduceerd en is dan ook heel kostbaar en zeldzaam. Op deze pagina ontdek je wat deze honing zo bijzonder maakt!
Het MGO-niveau op een potje manukahoning verwijst naar de concentratie van MGO (methylglyoxal) die in de honing zit. Hoe hoger het MGO-niveau, hoe sterker de honing. Afhankelijk van de sterktes zijn de honingen monofloral of multifloral. Monofloral betekent dat de nectar uitsluitend afkomstig is van de nectar van manukabloemen. Multifloral betekent dat de nectar deels afkomstig is van manukabloemen en deels van andere. Bekijk hieronder welke sterkte van manukahoning het beste bij jouw wensen past!
1 Gewoon zo, met een lepel!
Neem simpelweg een lepel en geniet van de honing. Dit kan tot vijf keer per dag. Plaats de honinglepel op je tong en laat de honing smelten. Voor een ultieme smaakbeleving kan je minstens 15 minuten lang niets anders eten of drinken.
2 In je favorieten recepten
Voeg de honing toe aan je favoriete gerechten, zoals havermout of yoghurt. Het kan ook dienen als ingrediënt in bakrecepten of als basis voor smakelijke dressings.
3 In je smoothie of thee
Je kunt de honing door je smoothie doen voor een zoete finishing touch! Dat geeft net een extra boost aan je smoothie. Je kunt het ook in warme dranken zoals thee doen. Let wel dat je de thee even laat afkoelen. Als de honing warmer wordt dan 40°C gaan er belangrijke enzymen verloren en verliest het zijn werking.
4 Op je huid
De bijzondere eigenschappen van de honing kunnen een kalmerende en hydraterende werking hebben op je huid. Breng de honing rechtstreeks aan op je huid, gebruik het bijvoorbeeld als gezichtsmasker.
Manukahoning wordt gewonnen uit de nectar van de manukastruik, die hoofdzakelijk in Nieuw-Zeeland en delen van Australië groeit. Deze in het wild groeiende struiken bloeien slechts enkele weken per jaar. De honing wordt geoogst uit de bijenkorven van bijen die in en om de wilde manukabossen zwermen. De nectar in de manukabloemen bevat een stof genaamd dihydroxyaceton (DHA). Deze DHA ondergaat in de bijen een transformatie tot methylglyoxal (MGO). Deze omzetting vormt de essentie van de unieke honing, die bekendstaat om zijn talrijke mogelijke voordelen.
Elke soort honing bevat van nature waterstofperoxide. In 'traditionele' honing wordt waterstofperoxide echter afgebroken. Manukahoning bevat echter ook methylglyoxal, een bestanddeel dat mogelijk extra voordelen met zich meebrengt. Methylglyoxal blijft actief, zelfs wanneer waterstofperoxide niet meer aanwezig is. Dit staat bekend als 'non-peroxide activiteit'.
Lees meer
Er wordt veel 'neppe’ manukahoning op de markt gebracht. Om te verzekeren dat de producten de juiste certificering hebben, doet de Nieuw-Zeelandse overheid strenge controles. Elk product dat gelabeld is als manukahoning en geëxporteerd wordt, moet in een speciaal lab getest worden. De monsters van deze honing worden vervolgens op vier actieve ingrediënten geanalyseerd, waaronder de niveaus van MGO, om te bewijzen dat de manukahoning die je koopt daadwerkelijk authentiek is.
Tegenwoordig certificeert de Nieuw-Zeelandse regering alle manukahoning op basis van UMF en MGO. Zowel MGO als UMF® zijn officiële handelsmerken. UMF® staat voor Unique Manuka Factor, een internationaal kwaliteitsmerk dat alleen kan worden gebruikt door erkende producenten in Nieuw-Zeeland die natuurlijke, ongemodificeerde manukahoning maken. Voordat manukahoning het UMF®-kwaliteitslabel mag dragen, wordt deze honing onderworpen aan onafhankelijke tests, waarbij het volgende wordt onderzocht:
Lees meer
Onze favorieten producten van Holland & Barrett, Egmont Honey & Manuka Doctor.